Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De zwaarste beproeving begint nu”

Goede raad voor geredde voetballer­tjes van Chileense lotgenoten

- CEDRIC LAGAST

“Laat je het hoofd niet op hol brengen door duizelingw­ekkende financiële voorstelle­n.” Dat is de goeie raad voor de twaalf geredde Thaise voetballer­tjes, die komt van de groep Chileense mijnwerker­s die in 2010 bijna hetzelfde meemaakten. Want hoewel de voetballer­tjes gered zijn, beseffen hun Chileense lotgenoten dat de zwaarste beproeving voor hen nu pas begint. “We leven nog steeds in armoede en we hebben psychologi­sche problemen. We waren niet in staat om met al die aandacht om te gaan.”

“We hebben elke dag voor hen gebeden, tot de laatste Thaise jongen na achttien dagen uit de Thuam Luang grot werd gehaald”, zegt de voormalige Chileense mijnwerker Luis Urzua. Al tijdens de reddingsop­eratie na- de Chilenen aan de andere kant van de wereld videoboods­chappen op, die aan de Thaise jongens in de grot moesten getoond worden: “Hou je sterk. Zorg voor elkaar. Denk alleen maar aan het moment dat je weer bij je ouders zal zijn.”

Overweldig­d door de camera’s

Ze weten waar ze het over hebben, want de Chilenen maakten in 2010 net hetzelfde mee. Toen een deel van de mijn instortte waar ze aan het werk waren, zaten 33 mijnwerker­s afgesloten van de buitenwere­ld. Pas na 69 dagen werden ze gered. Urzua was de allerlaats­te die naar boven kwam.

“We werden overweldig­d”, zegt hij. Toen ze een voor een uit een kleine lift stapten, werden ze opgewacht door camera’s van de internatio­nale wereldpers, advocaroem­d ten die met contracten zwaaiden, en politici die van hun roem wilden profiteren.

“Die jongens en hun families zullen de capaciteit niet hebben om daarmee om te gaan. Wij konden het niet en wij waren volwassene­n”, zegt Urzua. De mijnwerker­s kregen te horen dat ze bemen waren en dat ze rijk zouden worden. Er zouden films gemaakt worden en filmhuizen smeekten om hun handtekeni­ng om hun verhaal te mogen verfilmen.

“Alles was anders”, getuigde ook Jorge Galleguill­os. “Iedereen praat over jou.” Hij kwam op tv, en werd uitgenodig­d op het Chileense presidenti­eel paleis, in Hollywood, in het Vaticaan, in Israël. “En dan, plots… Niets meer. We waren weer helemaal vergeten.”

Vandaag kampen de kompels met veel psychologi­sche problemen, zagen ze hun relatie vaak op de klippen lopen en leven ze nog steeds in armoede.

“Bijna allemaal hebben we psychologi­sche problemen. We slapen niet, of voelen ons niet goed in ons vel”, zegt Urzua. “Velen zijn wanhopig.”

Urzua is blij dat de namen van de Thaise jongens niet bekend werden gemaakt en dat ze voorlopig in quarantain­e worden gehouden. “Dat is belangrijk, zodat ze zich beetje bij beetje weer kunnen aanpassen aan hun oude thuis. Want ze zullen getraumati­seerd zijn en erg kwetsbaar zijn.”

“Blijf dicht bij je familie en laat je hoofd niet op hol brengen door die financiële voorstelle­n.”

Negen mijnwerker­s, waaronder Urzua, hebben een klacht ingediend tegen twee advocaten die ze ervan beschuldig­en hen te hebben opgelicht.

“Vertel je verhaal pas als je daar klaar voor bent”, zegt Urzua. “Ik hoop dat ze het binnen enkele jaren zullen kunnen vertellen. Want net als bij ons is dit een verhaal van hoop en geloof.”

Luis Urzua

Chileense ex-mijnwerker

‘‘We hebben elke dag voor hen gebeden, tot de laatste Thaise jongen na achttien dagen uit de Thuam Luang grot werd gehaald.’’

 ?? FOTO AFP ?? De geredde Thaise voetballer­tjes verblijven allemaal in dezelfde kamer in het ziekenhuis.
FOTO AFP De geredde Thaise voetballer­tjes verblijven allemaal in dezelfde kamer in het ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium