Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tien moorden, twaalf jaar raadsel

- MYRTE DE DECKER

Tien moorden, twee bomaanslag­en en meer dan twintig overvallen. De uitspraak in de grootste Duitse terreurrec­htszaak sinds de Tweede Wereldoorl­og is gevallen. Beate Zschäpe, de enige nog levende verdachte van de driekoppig­e neonazisti­sche Nationalso­zialistisc­her Untergrund (NSU) kreeg levenslang. Toch kunnen de nabestaand­en van de slachtoffe­rs nog niet opgelucht ademhalen. Waarom juist hún broer, vader of zoon moest sterven, blijft onduidelij­k.

Twee lichamen in een brandende caravan. Om het leven gekomen door een moord-zelfmoorda­ctie. Op de hielen gezeten door de politie na een bankoverva­l. Het gaat om Uwe Mundlos (38) en Uwe Böhnhart (34), gevonden op 4 november 2011. Twee gangsters die al jarenlang ondergedok­en leven, wegens banden met het neonazisti­sche milieu.

Ook 180 kilometer verder, in het Oost-Duitse Zwickau, gaat even later een huis in vlammen op. Om bewijsmate­riaal te vernietige­n. Wat de politie daar aantreft, tart alle verbeeldin­g. Een CZ 83, gebruikt voor tien moorden tussen 2000 en 2007. Vooral op Turkse Duitsers, maar ook op een Griek en een Duitse agente. Én filmpjes van de slachtoffe­rs. Met smeekbedes van wie niet meteen sterft en gelach van de twee Uwes. Over de beelden zijn neonazisti­sche gezangen gemonteerd.

Merkel op de knieën De ontdekking jaagt een schokgolf

door Duitsland. De dönermoord­en, zoals ze jarenlang neerbuigen­d genoemd werden, blijken gepleegd door de ondergrond­se neonazisti­sche terreurgro­ep Nationalso­zialistisc­her Untergrund (NSU). Geen afrekening in het Turkse maffiamili­eu, geen fout gelopen drughandel en al zeker geen familievet­es. Toch zijn de Duitse inlichting­endiensten daar altijd van uitgegaan. Racisme is binnen de diensten jarenlang onderhuids aanwezig.

Het bestaan van de NSU dwingt ook bondskanse­lier Angela Merkel op de knieën. “Enkele familieled­en van de slachtoffe­rs waren jaren ten onrechte zelf verdachte”, zegt ze. “Daarvoor vraag ik u om vergeving.” De onderzoeks­commissie beloofde transparan­tie, maar die kwam er niet. “Duitsland is aan zijn rechteroog blind”, verzuchten de nabestaand­en misnoegd.

Losbandige jeugd

“Ik ben degene die jullie zoeken”, zegt Beate Zschäpe (nu 43) als ze zichzelf vier dagen na de brand aangeeft bij de politie. Al sinds ze een tiener is, dweept ze met radicalise­ring en het neonazisme.

Zschäpe, Mundlos en Böhnhardt groeien op in Jena, een stad in Oost-Duitsland. Na de val van de Berlijnse muur is het leven er geen lachertje. De jeugdwerkl­oosheid tiert welig. Jongeren gaan het slechte pad op. Ze hebben lak aan gezag. Ouders, leraren, zelfs de politie, niemand weet hoe het verder moet met de losbandige jeugd.

Het trio vindt elkaar in het jeugdhuis van Jena. Zschäpe begint eerst een relatie met de skinhead Mundlos, later met Böhnhardt. De perverse driehoeksr­elatie houdt stand. Ze plegen diefstalle­n, experiment­eren met explosieve­n en nemen deel aan extreemrec­htse betogingen.

Antisemiti­sche Monopoly

Hoe gevaarlijk het trio is, ontdekt de politie in 1998. In een door Zschäpe gehuurde garagebox vinden ze explosieve­n, een lijst met nummerplat­en van burgerauto’s die gebruikt worden door de politie, twee namen van leden van de Bondsdag en extreemrec­htse propaganda. En ook: een zelfgemaak­t bordspel Pogromly. Een antisemiti­sche variatie op Monopoly, waar de straten zijn vervangen door treinstati­ons en vier concentrat­iekampen. Doel: de steden ‘jüdenfrei’ maken.

Het trio duikt met een valse identiteit onder in Zwickau. Volgens buren leiden “het koppel en haar broer” een doodnormaa­l leven. Maar wel één waarin ze tien mensen vermoorden, vijftien overvallen en twee bomaanslag­en plegen.

Woensdagoc­htend kreeg Zschäpe levenslang voor mededaders­chap van moorden, deelname aan een terroristi­sche organisati­e, bomaanslag­en en overvallen. Het lijkt uitgeslote­n dat ze eerder kan vrijkomen, behalve in uitzonderl­ijke gevallen, zoals ziekte. Haar advocaten tekenden beroep aan. Zij vinden de uitspraak onvoldoend­e onderbouwd. Het federale gerechtsho­f moet zich nu over de zaak buigen.

 ?? FOTO BELGA ?? Beate Zschäpe wordt in de rechtbank geflankeer­d door haar advocaat. Ze krijgt levenslang.
FOTO BELGA Beate Zschäpe wordt in de rechtbank geflankeer­d door haar advocaat. Ze krijgt levenslang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium