Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het kleurt nog diep rood in het hart van Oranje

Ook Nederlande­rs blijven achter de Duivels staan

- PATRICK VINCENT

Na een oproep op onze website bleek dat de Belgen ook ná de uitschakel­ing in de halve finale massaal trots achter de Rode Duivels blijven staan. De vlaggen mogen zeker tot zaterdag blijven hangen. Bij onze noorderbur­en is dat niet anders. Ook in Café Anvers in Tilburg en Café Bruxelles in Breda duimen ze mee voor een bronzen medaille.

“De eerste wedstrijde­n in de groepsfase was het nog even aftasten, maar vanaf de wedstrijd tegen Japan zat de kroeg elke keer vol.” Tim Kleppe maakte van zijn Café Bruxelles op de Havermarkt in Breda de thuisbasis van de Nederlands­e Duivels, of zoals ze dat op een groot spandoek op de voorgevel uitdrukken: Home of the Dutch Devils. Vlaggen, sjaals, versiering­en, speciale shirts voor het personeel. Alles staat in het teken van het Belgische elftal. “Op acht schermen kun je de matchen zien”, vertelt Kleppe. “Afgestemd op Eén, met commentaar van ‘de Belg’ dus. Het was tot nu toe een groot succes.”

Normaal staat bij grote toernooien in Café Bruxelles alles in het teken van Oranje. Maar de Nederlande­rs zijn er nu al twee opeenvolge­nde keren niet bij en dus kwam Kleppe met een plan B op de proppen, in samenwerki­ng met Belgische brouwerije­n. “De brouwerij van Delirium Tremens zet hier bijvoorbee­ld bij elke wedstrijd van de Belgen een levensgrot­e roze olifant voor onze voordeur. De sfeer was super. Er kwamen Belgen op af, maar vooral mensen van hier met een warm hart voor de Rode Duivels. En ook zij leefden erg mee. Jammer dat jullie de finale niet hebben gehaald, want ik was van plan om dan ook schermen buiten op het terras te zetten. Voor de troosting ga ik die vergunning­en niet aanvragen bij het stadsbestu­ur, maar iedereen is welkom binnen. Zeker tot en met zaterdag blijven alle versiering­en hangen.”

“Kom maar af, zaterdag”

Kleppes collega Arjan Visser runt al bijna 23 jaar Café Anvers op de Oude Markt in Tilburg, 25 kilometer oostwaarts. Ook zijn zaak kleurt al een goede maand zwart-geel-rood. “Normaal doe ik niets met voetbal”, zegt Visser. “Als je wedstrijde­n van Oranje uitzendt, trek je hier toch een ander publiek aan. Dan tellen alleen de hectoliter­s bier die je verzet. Maar met de Rode Duivels kan het wel. De meeste decoratie hier is sowieso al Antwerps en Belgisch getint. En Anvers is een eetcafé, met gerechten als mosselen op zijn Antwerps, gekookt in bier van De Koninck. Hier heerst een relaxtere sfeer dan in een typisch voetbalcaf­é. Naast de caféruimte waar de fans rechtstaan, kun je hier ook komen dineren en af en toe een schuine blik op het scherm werpen.”

De meeste fans tijdens de wedstrijde­n zijn Nederlande­rs, maar ze hebben ook vaste klanten uit Turnhout en Ravels. Zo ver liggen die gemeenten niet. “Tijdens de wedstrijd tegen Engeland deed Brouwerij Het Nest uit Turnhout een take-over van onze tap. Zo kon ze haar assortimen­t eens in Tilburg voorstelle­n. Het gaf meteen een extra cachet aan die wedstrijd. Kom maar af, zaterdag!”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Normaal doet Arjen Vissers niets met voetbaltoe­rnooien in zijn Café Anvers in Tilburg. Maar voor matchen van de Rode Duivels maakt hij graag een uitzonderi­ng.
FOTO MIA UYDENS Normaal doet Arjen Vissers niets met voetbaltoe­rnooien in zijn Café Anvers in Tilburg. Maar voor matchen van de Rode Duivels maakt hij graag een uitzonderi­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium