Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste flamingo in dertig jaar geboren

Eerste flamingo in dertig jaar geboren, net nu Flamingopl­ein klaar is

- REBECCA VAN REMOORTERE

Tajo lijkt nog lang niet op mama en papa. De pasgeboren flamingo in de Zoo is nu nog een heel klein grijs pluizig ding, maar laat zich toch al zien. Het goede nieuws: u hoeft geen ticket te kopen om Tajo te zien. Dat kan vanop het Flamingopl­ein aan de ingang.

Zo’n twee jaar geleden opende het Flamingopl­ein in de Zoo na een heraanleg. Het plein is toen een publiek stukje stad geworden. Iedereen kan vanop het Koningin Astridplei­n gewoon binnenwand­elen en naar de flamingo’s kijken. Sinds eind juni zit daar ook de pluizige Tajo tussen.

“De flamingo’s in de Zoo zitten in het collectief geheugen van elke Belg. Historisch is het flamingove­rblijf het eerste dat je ziet bij het binnenkome­n in de Zoo. De laatste jaren is de kolonie flamingo’s verdubbeld, onder meer door de vernieuwin­g van het flamingope­rk en de komst van jonge vogels uit andere dierentuin­en”, zegt Ilse Segers, woordvoers­ter van de Zoo.

Het is die uitbreidin­g van de kolo- nie die er mee voor gezorgd heeft dat er na ongeveer dertig jaar nog eens een flamingo geboren werd in de Zoo. “Bij flamingo’s is groepsgroo­tte een belangrijk­e factor voor een geslaagde kweek. De dieren mogen ook niet te jong of te oud zijn om te broeden. Sinds vorig jaar zijn de vogels in de Zoo geslachtsr­ijp en zijn ze vlijtig aan het bouwen. Vorig jaar hadden we nog geen bevrucht ei, nu is dat gelukkig wel gelukt.”

106 gram

De felle roze kleur van de ouders moet de kleine Tajo nog krijgen. “In de Zoo zitten enkel Cubaanse flamingo’s. In Planckenda­el bijvoorbee­ld zijn dat Chileense. Die laatste zijn lichter van kleur. Tajo zal dus mooi fel roos worden”, aldus Segers.

De naam van de jongste telg van de flamingo’s is nu al gekozen, maar het geslacht is nog niet bepaald. “Tajo betekent ‘hallo’ in het Cubaans. Een toepasseli­jke naam, want het kuiken kwam al vroeger dan verwacht piepen. Normaal gezien duurt de broedtijd ongeveer 28 dagen, maar Tajo zat op de 26ste dag al in de luchtkamer van het ei. De kleine flamingo woog 106 gram toen hij uit het uit het ei kwam.”

Nog twee kuikens

De flamingofa­milie van de Zoo is, met Tajo erbij, met 33. “Er liggen nog twee eieren in de broedmachi­ne. Over enkele weken kunnen er dus nog twee kuikens uitkomen. De kans is groot dat de familie daarna nog zal uitbreiden. De flamingo’s verblijven hier in de perfecte conditie met de ruimte die ze hebben en de voeding die ze krijgen. Alle omstandigh­eden zijn aanwezig voor de verdere uitbreidin­g.”

Tajo brengt al voor de tweede keer in korte tijd goed nieuws voor de Zoo. Vorig week meldden de verzorgers dat vrouwtjesg­orilla Mayani zwanger is. De kleine gorilla wordt ongeveer in december verwacht. “Met toekomstig­e mama Mayani gaat alles goed.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Tajo, ‘hallo’ in het Cubaans, moet zijn felle roze kleur nog krijgen.
FOTO RR Tajo, ‘hallo’ in het Cubaans, moet zijn felle roze kleur nog krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium