Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iemand een pronostiek­je?

- Jan Stassijns

Het Feest van de Vlaamse Gemeenscha­p was gisteren opnieuw het moment om de Vlaamse Leeuw buiten te hangen. Al waren de geel-zwarte vlaggen niet altijd even gemakkelij­k te spotten, want ook gisteren kleurden de Antwerpse straten nog steeds in de Belgische driekleur. Daar zit het wereldkamp­ioenschap voetbal natuurlijk voor iets tussen, een goede reden lijkt me dat om daar dus niet zwaar aan te tillen.

Qua ironie kan het wel tellen. Op dinsdag kegelden de Fransen de Rode Duivels uit het tornooi, en keerden dus ook heel wat Vlamingen stomverbaa­sd en verslagen huiswaarts. De dag erna, op het Feest van de Vlaamse Gemeenscha­p, wordt de Guldenspor­enslag herdacht, toen op 11 juli 1302 een leger van Vlaamse ambachtsli­eden en boeren een leger Franse ridders versloeg. Hoe dan ook, er waren wel degelijk Vlaamse vlaggen te zien. Ook op alle Vlaamse overheidsg­ebouwen wapperde de Vlaamse Leeuw. Alhoewel, niet overal.

Aan de brandweerk­azerne op de Waterbaan in Deurne bijvoorbee­ld was er weinig Vlaamse Leeuw te bespeuren.

Toch is ‘de bevlagging van Vlaamse overheidsg­ebouwen’, zoals dat in de regelgevin­g zo mooi heet, verplicht op 11 juli.

En aan die verplichti­ng voldeed de brandweerk­azerne dus niet. En dat al voor het achtste jaar op rij. Het is pas in de namiddag dat daar een Vlaamse vlag opduikt. En dat is de verdienste van Jan Van Wesembeeck van het Vlaams Belang Deurne. Elk jaar gaat hij na of elk overheidsg­ebouw in Deurne de regels volgt. Al acht jaar op rij stelt hij vast dat er niets hangt aan de brandweerk­azerne. Al acht jaar op rij meldt hij dat aan de districtsb­urgemeeste­r die op zijn beurt de brandweerl­ui vraagt de vlag te hangen. En al acht jaar gebeurt dat, later op de dag. “Slechte wil of vergeten? Ik weet het niet”, zegt Tjerk Sekeris (N-VA), districtsb­urgemeeste­r van Deurne. “De mensen van de kazerne liggen niet wakker van de vlag.”

Van Wesembeeck heeft intussen alle excuses al wel gehoord en heeft het over een gebrek aan respect voor de Vlaamse eigenheid. “Hoe lang kan je zeggen dat je geen vlag hebt, als het district er je elk jaar één geeft?”

Wij kijken al uit naar volgend jaar. Zal ze er hangen of niet? Iemand een pronostiek­je?

 ?? FOTO RR ?? De kazerne ’s middags.
FOTO RR De kazerne ’s middags.
 ?? FOTO DK ?? De kazerne ’s avonds.
FOTO DK De kazerne ’s avonds.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium