Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Euro 2020 kan nog net voor deze generatie

-

Was het nu of nooit? Dat werd vooraf gezegd, want elke Rode Duivel had de ideale leeftijd om te schitteren op een groot tornooi. Het EK 2020 kan voor deze generatie nog net, maar voor het WK 2022 in Qatar zal de selectie er toch behoorlijk anders uitzien. De vraag is of er vervanging klaarstaat.

In doel hoeven we ons weinig zorgen te maken. Courtois en Casteels kunnen door hun leeftijd zelfs nog twéé WK’s mee. Ook Mignolet mag nog op Qatar rekenen. Spijtig voor Matz Sels en ander aanstormen­d talent, maar er komt de eerste jaren geen plaatsje vrij.

Ook in aanvallend opzicht zijn er niet veel zorgen. Lukaku, Batshuayi, de twee Hazards en Januzaj: zij koppelen ondanks hun nog vrij jeugdige leeftijd nu al ervaring aan dynamiek. In deze sector zal het meest slag geleverd worden voor een plaats in de selectie. Ook in de toekomst zal het meeste talent in de Belgische aanval lopen.

Het meest precaire onderdeel van de ploeg met het oog op de toekomst is de verdedigin­g. Alderweire­ld en Vertonghen zijn rond de dertig. Kompany en Vermaelen ook, én sukkelen nu al van de ene blessure in de andere revalidati­e. Kompany liet daaromtren­t al eens vallen dat hij na dit WK zou stoppen met de Rode Duivels. Wat zijn fysieke toestand ook is, we moeten hopen dat hij op die beslissing terugkomt. Boyata deed het goed op dit WK, maar zo goed als eerdergeno­emd viertal is hij (nog) niet. Kabasele kan, mits een stabiel seizoen in de Premier League, in de selectie sluipen. Net als Jordan Lukaku, samen met Kabasele ook al in de voorselect­ie op dit WK.

Met Defour en Nainggolan, niet op dit WK maar altijd bruikbaar, lieten ook al twee middenveld­ers weten zich niet meer beschikbaa­r te stellen. Dat maakt plaats vrij voor Dennis Praet, die na het WK wel zal opgeroepen worden door Martinez. De gewezen Anderlecht­speler presteert goed bij Sampdoria en verdient een kans. Witsel zal het EK over twee jaar nog wel halen, maar zeker als hij in China blijft voetballen, is het WK over vier jaar geen zekerheid. Hij staat als verdedigen­de middenveld­er op een plaats waar je evenveel voetbalver­stand als loopvermog­en nodig hebt. Het niveau van die Chinese competitie baart zorgen. Dat geldt ook voor Carrasco, wiens carrière bergaf zal gaan als hij in Azië blijft voetballen.

De Bruyne zal de komende jaren meer dan ooit uitgroeien tot de leider en moet hopen dat hij eindelijk een vaste positie krijgt van bondscoach Martinez. Dan zal zijn impact nóg groter zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium