Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tiende ritzege, negentigst­e groene trui

Grote Peter Sagan-show is weer begonnen

-

De grote Peter Sagan-show gaat verder. Net als Fernando Gaviria een dag eerder boekte de Slowaak zijn tweede ritzege van deze Tour, zijn tiende in totaal, en zette hij met zijn negentigst­e groene trui een nieuw record. “Ach, is dat zo? Dan heb ik al iets dat ze in de Tour zullen onthouden.”

Er valt voorlopig weinig te doen tegen de regerende drievoudig­e wereldkamp­ioen. In de vlakke sprinten heeft hij aan Gaviria een kwade klant, maar op een moeilijke finish als die van gisteren is hij de baas. Hoezeer Sonny Colbrelli zich ook te pletter trapte.

“Ik hield het net iets langer vol”, zei een heerlijk ontspannen Sagan. “Zo kwam ik hem de laatste vijftig meter nog gemakkelij­k voorbij. Ik moet ook Van Avermaet danken voor zijn versnellin­g. Die kwam veel te vroeg, waardoor hij was mijn perfecte lead-out werd. Hij maakte op een fantastisc­he manier het terrein vrij voor Sonny en mij.”

“Ach Sonny, ik moest onderweg lachen. Kwam hij me vragen om één keer te mogen winnen, één keer maar, smeekte hij. Ik antwoordde hem: Verras me niet vandaag hé. Als je blijft proberen, lukt het je wel eens. Volhouden,

man. Ik ben vooral blij dat ik het werk van de ploeg kon afmaken. Samen met BMC droeg BoraHansgr­ohe het gewicht van de koers.”

Conditione­el beter worden

Sagan is back in town, zoveel is duidelijk: tweede in de openingsri­t, eerste op zondag, tweede op dinsdag en opnieuw eerste op woensdag. Op welk terrein de finish uitgeteken­d is, het maakt hem weinig uit. Quimper deed ons denken aan Seraing 2012 of Cherbourg-Octéville 2016. “Het is de bedoeling dat ik in deze Tour nog beter word. In die zin heb ik me ook voorbereid.”

En dat waren ook de woorden van zijn coach Patxi Villa dinsdagmid­dag in La Baule.

“Vandaag (rit gewonnen door

Gaviria, red.) verwacht ik Peter niet, maar in Quimper en Mûr-deBretagne wel.”

Sagan zuchtte gisteravon­d toen hij alweer over de volgende rit moest praten. “Ik weet niet of ik opnieuw kan toeslaan. Het is een moeilijke finish. Drie jaar geleden finishte ik er vierde. We will see.”

Sagan ligt in de stand om het groen ondertusse­n 33 punten voor op Gaviria, die er gisteren niet aan te pas kwam. “Laten we hopen dat het ook dit keer geen close duel wordt. Op een vlakke aankomst klopt hij me meer dan ik hem. Juist daarom moet ik conditione­el nog iets beter worden de komende dagen.”

Een zesde groene trui pakken in Parijs: daar draait het bij Sagan allemaal om. En dan heeft hij meteen ook zijn tweede Tourrecord in drie weken tijd beet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium