Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was een drukke rijweg en nu is het een rustig stadsplein”

- PATRICK VAN DE PERRE

Het Operaplein in Antwerpen is klaar. Waar tot voor kort nog een hectische werf was, is er nu een plaats voor voetganger­s en fietsers en die moet uitgroeien tot een vertoefple­k. Het plein verbindt ook de De Keyserlei met de Tenierspla­ats en de Meir.

“Het nieuwe plein zal het aanzicht van Antwerpen ingrijpend veranderen. De drukke rijweg maakt plaats voor open ruimte en rust”, zegt Koen Kennis, Antwerps schepen van Mobiliteit (N-VA). Het plein heeft van gevel tot gevel een open ruimte van 55 meter en is 120 meter lang. Het is daarmee een van de grootste pleinen van de stad.

De werken aan het Operaplein begonnen vorig jaar in juni met de knip van de Leien. Die zal nog tot 2020 behouden blijven. Want pas dan zijn onder het plein alle werken klaar. Ondertusse­n is het Operaplein bovengrond­s grotendeel­s afgewerkt. De lichtput, die ondergrond­s voor daglicht moet zorgen, is nog niet klaar. Verder moeten nog enkele details worden afgewerkt. Dat zorgt ervoor dat de hekwerken rond het plein pas in de loop van volgende week verdwijnen.

Bomen op beton

Op het plein, waar ondanks de hekken nu al mensen een kijkje komen nemen, is straatmeub­ilair geplaatst. Net zoals vier magnolia’s. In een latere fase komen er nog eens drie bij.

“Meer bomen kunnen we niet planten. Het plein is een grote betonnen plaat die dienstdoet als dak voor onder meer de autotunnel­s, de premetro en een parkeergar­age. De bodem is niet geschikt voor veel beplanting. Maar op de Leien, die nu worden heraangele­gd, komen in totaal 421 bomen. Dat zijn er 63 meer dan voor de heraanleg”, zegt Koen Kennis. Ook de nieuwe straatverl­ichting, een designvers­ie, en de trambeddin­g zijn al klaar. Op termijn, wellicht in 2020, gaat hier tramlijn 1 rijden. Die zal het noorden en het zuiden van de stad via de Leien verbinden.

Terrasjes en evenemente­n

Nu is het plein niet meer dan een vlakte. Maar dat moet veranderen. “De eerste maanden gaan we een aantal kleine evenemente­n organisere­n. Binnenkort verschijnt een aantal beelden van dieren op het plein en we denken ook aan een schaaktoer­nooi en een sportwedst­rijd voor buurtbewon­ers”, zegt Cheryl Horemans, woordvoerd­er van de Noorderlij­n.

In een latere fase moeten er op het plein geregeld evenemente­n worden georganise­erd. Groots opgezette festivals zullen dat niet zijn. Wel kleine en middelgrot­e initiatiev­en. “De opera wil op het plein concerten organisere­n voor een breed publiek. Voor hen is dit de ideale plek om zich te laten zien. Verder gaan we, samen met de buurt, nog andere evenemente­n organisere­n”, legt Koen Kennis uit.

Ook voor de horeca verandert een en ander. Brasserie René op de Frankrijkl­ei, voorlopig het enige café aan het plein, krijgt opnieuw een terras.

“Ik verwacht ook dat er snel nieuwe horeca rondom het Operaplein zal komen. Nu op deze plek het ergste achter de rug is, kunnen mensen hier een nieuwe zaak beginnen. Ik twijfel er ook niet aan dat die ondernemer­s hier goede zaken zullen doen”, aldus nog de schepen.

Koen Kennis Schepen van Mobiliteit “Ik verwacht dat er snel nieuwe horeca zal komen rond het Operaplein.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO FOTO VICTORIANO MORENO ?? Nieuw straatmeub­ilair moet, net zoals enkele bomen, het plein aantrekkel­ijk maken als rustpunt. Het gebied waar vroeger auto’s voorbij raasden is nu veranderd in een van de grootste pleinen van Antwerpen.
FOTO VICTORIANO MORENO FOTO VICTORIANO MORENO Nieuw straatmeub­ilair moet, net zoals enkele bomen, het plein aantrekkel­ijk maken als rustpunt. Het gebied waar vroeger auto’s voorbij raasden is nu veranderd in een van de grootste pleinen van Antwerpen.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De opera heeft een nieuwe entree en wil die gebruiken om haar programmat­ie aan de voorbijgan­gers te tonen.
FOTO VICTORIANO MORENO De opera heeft een nieuwe entree en wil die gebruiken om haar programmat­ie aan de voorbijgan­gers te tonen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium