Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tot het einde blijf ik me hiertegen verzetten”

Antwerps schepen Fons Duchateau over vernietigi­ng boerkinive­rbod in Gentse zwembaden

- DENNIS VAN DAMME

De stad Gent laat in alle stedelijke zwembaden de kledijvoor­schriften aanpassen, zodat bezoekers in lichaamsbe­dekkende kleding kunnen baden. Die beslissing komt er nadat de rechtbank geoordeeld had dat een verbod op boerkini’s niet zomaar kan. In Antwerpen dénken ze er nog niet aan. “We gaan hiertegen strijden tot het einde”, zegt schepen Fons Duchateau (N-VA).

Zowel de stad Gent als de gemeente Merelbeke tekent beroep aan tegen de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg. Die stelde dat een boerkinive­rbod discrimine­rend is wanneer het wordt uitgevaard­igd op basis van hygiëne en veiligheid. Toch wordt vanaf 1 september het reglement in alle stedelijke zwembaden in Gent aangepast. Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA), bevoegd voor Inburgerin­g en Diversitei­t, wil er niet van weten. Ook hij heeft een rechtszaak aan zijn been. Twee vrouwen – volgens de schepen gaat het om “moslimacti­vistes” – trokken samen met Gelijkekan­sencentrum Unia naar de rechtbank. Voor de verkiezing­en wordt geen uitspraak verwacht. Vast staat wel dat het Antwerps stadsbestu­ur niét dezelfde argumenten zal gebruiken als de stad Gent, namelijk veiligheid en hygiëne.

Onderdrukk­ing

“Het gaat ook niet over hygiënisch­e voorschrif­ten”, aldus Duchateau. “Dit debat gaat zelfs niet over zwemmen. Het gaat om mensen die lak hebben aan gelijkheid en discrimina­tie van de vrouw zo vanzelfspr­ekend vinden dat ze iedere vorm van emancipati­e een bedreiging vinden. Het ergste wat ons kan overkomen is dat een symbool van onderdrukk­ing standaard wordt in onze zwembaden.” Bij verschille­nde stemmen binnen de N-VA klinkt de vrees dat (jonge) moslimvrou­wen nu onder druk zullen worden gezet om in boerkini te gaan zwemmen.

“Slecht geïnformee­rd”

Mensenrech­tenspecial­iste Eva Brems van de UGent, die juridische steun verleende aan de twee vrouwen die in Gent naar de rechtbank trokken: “Als de schepen zich voor de rechtbank wil beroepen op de gelijkheid tussen man en vrouw, dan heeft hij zich juridisch slecht laten informeren. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dat argument al eens afgewezen. Ook het element neutralite­it is al aan bod gekomen en ook dat werd afgewezen. Een openbaar zwembad mag bijvoorbee­ld geen kruis in de kleedkamer­s hangen. Maar je kan niet verwachten dat iedereen die gebruikmaa­kt van een openbare instelling zich neutraal kleedt.”

Het vonnis van de Gentse rechtbank is volgens Brems dan ook een bevestigin­g van wat al langer duidelijk was. “Dat vonnis geldt alleen voor de twee zwembaden in Gent, maar het maakt wel voor alle besturen duidelijk wat wel en niet kan. Dat naast zich neerleggen is zoveel als zeggen: ‘Ik blijf doen wat niet mag tot iemand naar de rechtbank trekt.’” Duchateau van zijn kant zal zich blijven verzetten tegen een opheffing van het verbod. “Desnoods vraag ik mijn partij om het nodige wetgevende werk te verrichten. Of we trekken naar het Europees Hof. Maar ik ga tot het einde om ervoor te zorgen dat de gelijkheid tussen man en vrouw in Antwerpen behouden blijft.

Uit een eerdere rondvraag door uw krant blijkt dat de boerkini in drie zwemZieken­huizen baden toegelaten is: in Bornem, Geel en Turnhout. In het algemeen blijkt ook dat zwembaden zelden of nooit met boerkini’s geconfront­eerd worden. Zowel de dames die in Gent naar de rechtbank stapten als zij die dat in Antwerpen deden, wensen anoniem te blijven.

Fons Duchateau Schepen N-VA

“Dit symbool mag nooit de standaard worden.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER FOTO BELGA ?? Een moslimvrou­w in boerkini. In Bornem, Geel en Turnhout mogen ze ermee zwemmen.
FOTO JEROEN HANSELAER FOTO BELGA Een moslimvrou­w in boerkini. In Bornem, Geel en Turnhout mogen ze ermee zwemmen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium