Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen rem op opleg voor kind met kanker

Artsen, ziekenfond­sen en ziekenhuiz­en vinden geen akkoord over verdere beperking ereloonsup­plementen

-

Ziekenhuiz­en mogen nog steeds een opleg van meer dan 5.000 euro aanrekenen als kinderen met kanker op een eenpersoon­skamer verblijven. Eind juni zou er duidelijkh­eid komen over een beperking van de ereloonsup­plementen voor kwetsbare groepen. Maar die is er nog steeds niet.

rekenen steeds vaker en steeds meer ereloonsup­plementen aan. In tien jaar tijd steeg het totale bedrag elk jaar met 6,5%, van 303 miljoen euro naar 531 miljoen. Een verblijf in een eenpersoon­skamer wordt zo jaar na jaar duurder. Om een voorbeeld te geven: voor een normale bevalling betaalt u in een meerpersoo­nskamer gemiddeld

169 euro uit eigen zak, berekende de CM. In een kamer alleen is dat

1.355 euro, ofwel acht keer zoveel.

Plafond

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) wil de ereloonsup­plementen daarom verder inperken. “De patiënt pikt dit niet langer”, liet zij eerder verstaan. In een akkoord dat artsen en ziekenfond­sen eind vorig jaar sloten, staan ook duidelijke intenties, maar die blijken maanden later een dode letter. Zo zou er een plafond komen van maximum 5.000 euro opleg voor kwetsbare groepen, bijvoorbee­ld kinderen met kanker of patiënten die een transplant­atie ondergaan. Maar dat is er nog steeds niet.

Het zijn de artsen die de supplement­en aanrekenen. Maar een deel ervan staan ze af aan het ziekenhuis. En daar wringt het schoentje, zegt Marc Moens van artsenvakb­ond BVAS. “Klinieken die veel behandelin­gen doen waarvoor een plafond zou komen, voelen zich benadeeld.” De ziekenhuiz­en zeggen dat ze absoluut bereid zijn verder te onderhande­len. “Maar dan moet er eerst stabilitei­t komen in het budget dat de overheid investeert”, zegt Margot Cloet van koepel Zorgnet-Icuro. Met andere woorden: een garantie dat er niet opnieuw bespaard wordt op ziekenhuiz­en. “De supplement­en dienen deels als compensati­e voor de huidige onderfinan­ciering”, zegt Cloet. Een derde van de algemene ziekenhuiz­en in België zit financieel in slechte papieren.

Krokodille­ntranen

De socialisti­sche ziekenfond­sen reageren teleurgest­eld. “Op papier is er bij iedereen verontwaar­diging over de uitschiete­rs”, zegt topman Paul Callewaert. In 2014 betaalden zo’n zevenduize­nd patiënten meer dan 5.000 euro uit eigen zak, sommigen zelfs meer dan 30.000 euro. “In het belang van de patiënt kan dat niet meer, daar was iedereen het zogezegd mee eens. Maar blijkbaar huilen sommigen alleen krokodille­ntranen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium