Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6,5% meer ladingen in eerste jaarhelft

Antwerpse haven blijft records verzamelen

-

De eerste zes maanden van 2018 waren met 118 miljoen ton behandelde goederen (+6,5%) voor Antwerpen de beste ooit. De containert­rafiek blijft de belangrijk­ste groeipool na ook de absolute recordmaan­d mei.

De containert­rafiek is de snelste groeier: in totaal werd 5,6 miljoen TEU (een standaardm­aat voor containers) behandeld (+8,3%), goed voor 66,3 miljoen ton (+8,2%). Voor het vloeibaar massagoed was er een sterke stijging met 6,1% tot 38,3 miljoen ton. De aanvoer van staal en ijzer daalde fors (-8,5%) door Europese antidumpin­gmaatregel­en tegen China. De export naar de Verenigde Staten steeg daarentege­n fel (+7,2%), waarbij wordt geanticipe­erd op de Amerikaans­e importheff­ingen sinds juni. Droog massagoed groeit met 3,1%, vooral door een grotere overslag van meststoffe­n (+14,4%) en zand en grind (+57%). De totale overslag van voertuigen (roll-onroll-off) kende een plus van 5,2% tot 2,7 miljoen ton.

Wereldspel­er

“De groeicijfe­rs bevestigen onze rol als wereldspel­er en de voortduren­de aantrekkin­gskracht van onze haven. Maar ze bevestigen ook onze eerdere prognoses dat we in sneltempo onze maximale containerc­apaciteit bereiken”, herhaalt haventopma­n Jacques Vandermeir­en een pleidooi voor extra behandelin­gsmogelijk­heden voor de sluizen, zoals nu door Vlaanderen wordt onderzocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium