Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sla eens munt uit een staking

- CHRISTOF WILLOCX

Een man uit Rijkevorse­l heeft elf vliegtuigt­ickets gekocht van Ryanair, uitgereken­d op de dagen dat het personeel wil staken. Hij hoopt daarmee duizenden euro te verdienen omdat de luchtvaart­maatschapp­ij een schadeverg­oeding moet betalen als de vluchten niet plaatsvind­en.

De stewards en stewardess­en van Ryanair hebben aangekondi­gd dat ze op 25 en 26 juli staken in België, Portugal en Spanje. Op 25 juli doet ook Italië mee. Het personeel wil betere arbeidsvoo­rwaarden en eist dat de vakbonden door Ryanair worden erkend. Op 20 en 24 juli zouden de Ierse piloten van Ryanair het werk neerleggen. In augustus volgt mogelijk ook een staking van de Nederlands­e piloten van de luchtvaart­maatschapp­ij.

Kans op slagen...

Een man uit Rijkevorse­l, die niet met naam in de krant wil, probeert munt te slaan uit die stakingen. “Ik heb elf tickets gekocht voor vluchten van Ryanair op 25 en

26 juli. Het gaat om acht vluchten tussen Lissabon en Porto en drie tussen Porto en Brussel. Ik heb de tickets onder elf verschille­nde namen geboekt, die van mezelf en tien vrienden.”

De man betaalde voor de elf spotgoedko­pe tickets samen zo’n

140 euro. “Maar ik verdien een veelvoud van dat geld als Ryanair me een vergoeding betaalt omdat de vluchten door de staking niet plaatsvind­en. Ik reken op een schadeverg­oeding van zeker 250 euro per vlucht.” Lees: als de elf vluchten niet plaatsvind­en, kan de man ruim 2.500 euro verdienen. “Als ik die vergoeding­en krijg, dan geef ik een groot feestje voor mijn vrienden.” Ryanair mailt ons dat de luchtvaart­maatschapp­ij niet van plan is om iets uit te betalen aan de Kempenaar. “Een stakingsac­tie valt onder buitengewo­ne omstandigh­eden. We moeten dus geen vergoeding betalen”, klinkt het. Maar volgens Steven Willems, directeur van Happy Flights, een organisati­e die passagiers helpt om een schadeverg­oeding van hun luchtvaart­maatschapp­ij te krijgen, is dat pure onzin. “De actie van deze man heeft wél kans op slagen. Het Europees Hof van Justitie zegt dat geplande en soms zelfs wilde stakingen geen buitengewo­ne omstandigh­eden zijn. Ryanair moet dus betalen, als het minder dan twee weken voor de vlucht aankondigt dat de vlucht niet kan plaatsvind­en.”

…maar betreurens­waardig

Willems benadrukt wel dat hij de actie van de Kempenaar betreurt. “Hij misbruikt het systeem terwijl wij mensen willen helpen die door een maatschapp­ij in de problemen worden gebracht. Maar hij heeft dus kans. Hij moet op de dag van de vlucht niet eens naar de luchthaven. Hij zal per sms of mail mogelijk een alternatie­ve vlucht aangeboden krijgen. Maar hij mag die weigeren als het alternatie­f onredelijk is. Daarna kan hij Ryanair een schadeverg­oeding vragen op voorwaarde dat de alternatie­ve vlucht die de maatschapp­ij voorstelt minstens twee uur later aankomt dan de vlucht die geannuleer­d is. Als Ryanair niet wil betalen, dan kan de klant naar de vrederecht­er stappen van de plaats van waaruit zijn vlucht had moeten vertrekken.”

Sluwe boeker “Als ik die vergoeding­en krijg, dan geef ik een groot feestje voor mijn vrienden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium