Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stad heeft eetbaar groen nodig”

Provincie en universite­it werken stappenpla­n voor stadslandb­ouw uit

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Volkstuine­n, samentuint­jes en pluktuinen: in de stad duikt overal stadslandb­ouw op. De provincie gaf daarom de opdracht aan de Universite­it Antwerpen om de mogelijkhe­den voor stadslandb­ouw in kaart te brengen.

De meerwaarde van stadslandb­ouw valt niet te onderschat­ten, weet onderzoeke­r Thomas Kuyper van de Universite­it Antwerpen. “Stadslandb­ouw, dat betekent groen, voedselpro­ductie, ontspannin­g, gezondheid, educatie, beschermin­g van open ruimte, biodiversi­teit en ontmoeting. Op sociaal, ecologisch en economisch vlak haal je hier voordelen uit”, legt Kuyper uit. “Bovendien toont recent onderzoek aan dat gemeenscha­pstuinen in steden meer CO2 opnemen en beter beschermen tegen overstromi­ngen dan de bossen en graslanden errond.”

De vraag is dan wel groot, de beschikbar­e ruimte is schaars en staat onder druk. “Antwerpen is een erg verharde stad. We moeten systematis­ch gaan kijken naar plaatsen die we kunnen ontharden”, zegt Ludwig Caluwé, gedeputeer­de voor Landbouw (CD&V). “Als een stad sociale, ecologisch­e en economisch­e verhalen kan samenbreng­en op één stuk grond, dan kan ze op die beperkte ruimte een grote meerwaarde realiseren.”

Toch weten lokale besturen vaak niet hoe ze met stadslandb­ouw moeten beginnen. “Want stadslandb­ouw kent vele vormen en elke ruimte vraagt een andere aanpak”, zegt Caluwé. Bovendien wordt er bij de invulling van publieke ruimtes vaak enkel gedacht aan siergroen. “Terwijl het ook mogelijk is om eetbaar groen te voorzien.”

De provincie Antwerpen vroeg daarom aan de Universite­it Antwerpen om de kansen voor stadslandb­ouw in kaart te brengen. Iets waar onderzoeke­r Thomas Kuyper aan werkt. Het resultaat moet een leidraad worden waarmee steden en gemeenten aan de slag kunnen gaan.

“Een stappenpla­n”, legt Kuyper uit. “Welke invulling moet een bepaalde ruimte krijgen? Afhankelij­k daarvan breng je de juiste mensen bij elkaar en kijk je hoe je de buurt erbij kan betrek- ken. Lokale besturen moeten grond aanbieden, begeleidin­g organisere­n en subsidies voorzien.”

Landbouw rond provincieh­uis

Het provincieb­estuur geeft het goede voorbeeld. Wanneer het nieuwe provincieh­uis in de Koningin Elisabethl­ei in gebruik wordt genomen, komt er een groene long van 23.000 vierkante meter die publiek toegankeli­jk is. “We

bekijken of een gedeelte van deze tuin kan worden gebruikt voor stadslandb­ouw. En waarom dan het stappenpla­n dat de Universite­it Antwerpen aan het uitwerken is niet gebruiken?” De provincie bekijkt ook waar in Antwerpen mogelijkhe­den zijn tot stadslandb­ouw. “Want als provincie zijn we eigenaar van heel wat gronden.”

Thomas Kuyper Universite­it Antwerpen “Gemeenscha­pstuinen binnen steden nemen meer CO2 op dan bossen en grasland rond die steden.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Thomas Kuyper van de UA en gedeputeer­de Ludwig Caluwé in de Belpairest­raat in Berchem. “Stadslandb­ouw levert meer dan alleen groenten op.”
FOTO DIRK KERSTENS Thomas Kuyper van de UA en gedeputeer­de Ludwig Caluwé in de Belpairest­raat in Berchem. “Stadslandb­ouw levert meer dan alleen groenten op.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium