Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Santini en Dimata maken indruk

- (thst, bfa)

Na PSV vorige week heeft Anderlecht nu ook die andere Nederlands­e topclub Ajax geklopt. In een uitverkoch­t Olympisch Stadion in Amsterdam won paars-wit gisteren met 1-3. Hein Vanhaezebr­ouck liet zijn ploeg starten in een 3-4-1-2 met zeven zomeraanwi­nsten. Vooral het spitsenduo Santini-Dimata, voor het eerst samen in de aanval, maakte indruk. De nieuwkomer­s onder de loep.

Thomas Didillon: betrouwbaa­r

De nieuwe Franse doelman hield Anderlecht een paar keer overeind in het eerste halfuur. Vooral zijn fantastisc­he reflex op een poging van dichtbij van WK-ganger Kasper Dolberg mocht gezien worden. Na de rust kreeg hij minder werk op te knappen maar bleef hij heel aanwezig in het coachen van zijn verdedigin­g.

Ognjen Vranjes: bikkelhard

De Bosniër liet zich al snel gelden met een snoeiharde tackle op Zakaria Labyad die terecht bestraft werd met geel. Vooral in de eerste helft had Vranjes alle moeite van de wereld om de kwieke Marokkaan af te stoppen.

Antonio Milic: secuur

De Kroaat kende net als Vranjes een moeilijk matchbegin tegen Dolberg en Neres maar kreeg naarmate de match vorderde steeds beter grip op zijn rechtstree­kse tegenstand­ers. Net zoals bij KV Oostende toonde hij zich secuur in het uitvoetbal­len en schoof hij een paar keer goed mee.

Elias Cobbaut: wisselvall­ig

Het jeugdprodu­ct van KV Mechelen zocht in de eerste helft duidelijk nog zijn draai in zijn nieuwe rol als opkomende linksback. Cobbaut had het tactisch moeilijk maar herpakte zich knap na de rust.

Yevheni Makarenko: onopvallen­d

De Oekraïner slaagt er voorlopig nog niet in om zijn stempel te drukken op het middenveld. Vooral in het eerste halfuur werd hij – net als de rest van het middenveld – overlopen.

Landry Dimata: bliksemsne­l

De beste man bij Anderlecht voor de rust. De jonge Belg was met zijn snelheid een gesel voor de Amsterdams­e verdedigin­g.

Ivan Santini: zlatannesk

Ook Santini maakte een prima beurt in Amsterdam en lijkt een complement­air duo te vormen met Dimata. De Kroaat woog in zijn bekende stijl op de verdedigin­g en pikte voor de rust al zijn doelpuntje mee. In de 65e minuut pakte Santini zelfs uit met een vleugje magie. Een prima voorzet vanop links van Cobbaut werd door de Kroaat binnen getoverd met een weergaloze hak.

Zakaria Bakkali: scherp

Het voormalige toptalent mocht twintig minuten voor tijd invallen voor Dimata en maakte een verrassend sterke indruk.