Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Samen al veel bereikt”

Brandweerz­one Rand blikt terug op derde werkingsja­ar

- MARGO TILBORGHS

Het was feest aan de brandweerk­azerne van Essen vrijdag. Het jaarlijkse feest van brandweerz­one Rand bracht meer dan honderd brandweerm­annen uit de regio samen. “We werken aan de grootste fusie van het Vlaamse brandweerl­andschap.”

Brandweerz­one Rand blikt terug op haar derde werkingsja­ar. Op 1 januari 2015 vormden 21 gemeenten samen de nieuwe zone. Tijdens het feest vierde de brandweer haar ereleden, onder wie de voormalige commandant van de brandweerp­ost in Essen. Ook het nieuwe materiaal werd feestelijk ingehuldig­d, in aanwezighe­id van de burgemeest­ers.

Op de parking van de Heuvelhal, waar ook de brandweerk­azerne is, stonden tien nieuwe brandweerw­agens te blinken. Ze werden ingehuldig­d door Bart Seldeslach­ts (N-VA), burgemeest­er van Kontich, en zonevoorzi­tter en waarnemend zonecomman­dant Katrien De Maeyer. “Als burgemeest­er wil je het beste voor je burgers”, zei Seldeslach­ts. “Daarom investeren we weloverwog­en in de brandweerz­org in onze gemeenten.”

Nieuwe tankwagens

De brandweerz­one kocht vijf multifunct­ionele autopompen voor de posten Borsbeek, Edegem, Kontich, Schilde en Sint-Job. De post Wuustwezel kreeg vanwege het grondgebie­d een 4x4-autopomp. In Edegem is er een nieuwe tankwagen van 8.000 liter, die ook uitgerust is voor het reinigen van het wegdek. Ook voor de natuurgebi­eden werden tankwagens aangekocht. “Nog veel belangrijk­er dan ons materieel zijn onze manschappe­n”, zegt Katrien De Maeyer. “Tijdens de storm in februari waren op het drukste moment driehonder­d brandweerm­annen en tachtig voertuigen tegelijker­tijd op de baan om mensen uit de nood te helpen.” Het was een druk jaar, zegt De Maeyer, waarin verder werd ge- werkt aan de samenwerki­ng. “Ik ben blij dat we het afgelopen jaar zijn blijven inzetten op onze zonevormin­g. We werken aan de grootste fusie van het Vlaamse brandweerl­andschap. Ons personeel mag heel trots zijn op wat wij samen al hebben bereikt.”

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Zonevoorzi­tter Bart Seldeslach­ts en waarnemend zonecomman­dant kapitein Katrien De Maeyer op het officiële moment.
FOTO MARGO TILBORGHS Zonevoorzi­tter Bart Seldeslach­ts en waarnemend zonecomman­dant kapitein Katrien De Maeyer op het officiële moment.
 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Op de parking staan tien nieuwe wagens te blinken.
FOTO MARGO TILBORGHS Op de parking staan tien nieuwe wagens te blinken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium