Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wanneer het straatmeub­ilair niet zo onschuldig is als het lijkt

‘Hostile architectu­re’ wil bepaald gedrag ontmoedige­n

- REBECCA VAN REMOORTERE

De Amerikaans­e stad Seattle heeft fietsensta­llingen verwijderd die geïnstalle­erd waren op een plek waar weinig fietsers passeren, maar waar veel dak- en thuislozen de nacht doorbrenge­n. Maak kennis met ‘hostile architectu­re’.

Het was de inwoner van Seattle Jeff Few die zich als eerste vragen stelde bij een nieuwe fietsensta­lling met achttien plaatsen onder een brug. Few woont in de buurt en wist dat er onder die brug vaak tenten werden opgezet door daklozen om de nacht te spenderen. Bij thuiskomst na een tweedaagse trip zag Few dat de tenten en matrassen van de daklozen verdwenen waren en de fietsensta­llingen in de plaats stonden. Terwijl de brug geen plaats is waar veel fietsers passeren. Few sprak van zogenaamde hostile architectu­re (letterlijk: vijandige architectu­ur): straatmeub­ilair dat mensen ontmoedigt om bepaald gedrag te vertonen, zoals slapen of skateboard­en.

Misleidend

Een aantal gemeentera­adsleden in Seattle schaarde zich achter Few en klaagde de fietsensta­llingen aan. Gemeentera­adslid Teresa Mosqueda noemde de fietsenrek­ken misleidend.

“De oplossing voor het daklozenpr­obleem in de stad komt er niet door het leven van de daklozen nog miserabele­r te maken. Bovendien is er ook een grote vraag naar goede fietsinfra­structuur op plaatsen waar het echt nodig is. We mogen de budgetten voor die infrastruc­tuur niet verspillen aan plaatsen waar niet veel fietsers zijn”, aldus Mike O’Brien, die ook gemeentera­adslid is. Seattle telt meer dan 10.000 daklozen en ruim 700.000 inwoners.

Uiteindeli­jk besliste het stadsbestu­ur om de fietsensta­llingen onder de brug te verhuizen naar een locatie in het centrum in de buurt van drukke fietspaden.

Blauw licht

Hostile architectu­re kan verschille­nde vormen aannemen. Een bekend voorbeeld is het plaatsen van armleuning­en in het midden van publieke banken, zodat liggen onmogelijk wordt. Stekels op brede muren weerhouden daklozen er dan weer van om op de muur te slapen. Een ander voorbeeld is het plaatsen van een metalen bar op een richel om skateboard­en onmogelijk te maken.

Andere voorbeelde­n lijken nuttiger. In Den Haag worden blauwe lichten gebruikt in publieke toiletten. In dat licht zijn aders moeilijk te onderschei­den. Zo wil het stadsbestu­ur het spuiten van drugs tegengaan. Keulen komt dan weer origineel uit de hoek tegen wildplasse­rs. Daar zijn de muren van het station bedekt met een waterafwer­end product, waardoor de urine terugkaats­t richting wildplasse­r.

 ?? FOTO'S RR ?? Voorbeelde­n van ‘hostile architectu­re’: straatmeub­ilair dat gedrag zoals slapen of skaten moet ontmoedige­n.
FOTO'S RR Voorbeelde­n van ‘hostile architectu­re’: straatmeub­ilair dat gedrag zoals slapen of skaten moet ontmoedige­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium