Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg zet steeds meer (gekweekte) vis op het menu

De lekkernij op uw bord komt voor het eerst meer uit aquacultuu­r dan open vangst

- HANS OTTEN

De wereldwijd­e visvangst brak in 2016 met 171 miljoen ton een nieuw record, maar voor het eerst kwam meer dan de helft van de vis op uw bord uit kweekopste­llingen. Overbeviss­ing op zee blijft dan ook een ernstig probleem.

We eten met z’n allen alsmaar meer vis: in de voorbije halve eeuw is de wereldwijd­e vraag naar vis dubbel zo snel gestegen als de bevolkings­aangroei. Dat vertaalt zich volgens de Food and Agricultur­e Organizati­on (FAO) van de Verenigde Naties in een nieuw vangstreco­rd van 171 miljoen ton in 2016. Omgerekend is dat een gemiddelde van 20,2 kilogram vis per inwoner per jaar. Op dat vlak scoort de Belg met zijn

23,7 kilogram een stuk beter. Een halve eeuw geleden was dat amper de helft. Vis wint dus omwille van de aanwezighe­id van gezonde elementen als omega 3-vetzuren, vitamines en mineralen aan popularite­it.

Is er nog genoeg vis over?

Door de toenemende vraag naar vis heerst al geruime tijd een overbeviss­ing in onze zeeën en oceanen: er wordt meer vis gevangen dan de hoeveelhei­d die lokale vispopulat­ies kunnen vervangen. Dat probleem neemt jammer genoeg alleen maar toe: veertig jaar geleden was slechts 10% van de zeewateren overbevist, tegenwoord­ig is dat al een derde (33%). In 60% van de wateren zit de bevissing aan de maximumcap­aciteit zodat slechts in 7% dat maximum nog niet is bereikt. Twee jaar geleden ging het nog om 10%. Het leegvissen van de oceanen gaat dus razendsnel.

De Alaskakool­vis was in 2016 de meest gevangen vis, op de voet gevolgd door ansjovis en de echte bonito (de meest gebruikte vis voor tonijn in blik). China is veruit de grootste visserijna­tie, met een volume dat dubbel zo hoog ligt als de nummer twee, Indonesië. De soorten die ernstig overbevist worden, zijn afhankelij­k van de regio. Dat gaat van zeebaars over het oorsardien­tje en de Atlantisch­e horsmakree­l tot de lodde.

Valt er wat aan te doen?

De westerse landen zijn jaren geleden al overeengek­omen dat ze overbeviss­ing willen bestrijden. Dat is nodig, want de Middelland­se Zee en Zwarte Zee zijn de meest overbevist­e wateren ter wereld. Toch kennen de maatregele­n effect, want in deze regio van onze blauwe planeet is het vangstvolu­me in dertig jaar met de helft gereduceer­d. Dat heeft wel een pervers effect: om aan de groeiende vraag van de westerling naar vis op zijn bord te voldoen, importeert het Westen grote hoeveelhed­en vis uit landen die misschien niet zo nauw toezien op het gevaar van overbeviss­ing.

Is kweekvis wel zo gezond en milieuvrie­ndelijk?

Om vis te kweken, heb je veel ruimte, energie en grondstoff­en nodig. De beelden van hoe de kweekvisse­n in Zuid-Oost-Azië vol antibiotic­a en ander chemisch spul worden gepropt, hebben aquacultuu­r geen goede naam bezorgd. Bovendien heeft de explosief groeiende vraag naar visvoer heel wat kwalijke neveneffec­ten op het milieu.

Toch doen viskwekeri­jen inspanning­en om hun activiteit­en duurzamer te maken. Zo schakelen ze langzaam over van visproduct­en als meel en olie op plantaardi­ge voederprod­ucten als soja en palmolie. Dat betekent wel dat bepaalde visetende vissen overschake­len naar een vegetarisc­h dieet. Door de opgebouwde kennis en expertise is de hoeveelhei­d voer die nodig is om een kilo kweekvis op te leveren, fors gedaald. Op die manier wordt aquacultuu­r wel een duurzaam alternatie­f voor wilde vis.

Is kweekvis de oplossing?

Het kweken van vis in grote vijvers, meren of in afgesloten delen op zee was in 2016 goed voor 80 miljoen ton, tegenover 91 miljoen ton traditione­le vangst. Als je enkel naar de vis voor menselijke consumptie kijkt, overstijgt deze aquacultuu­r zelfs voor het eerst de ‘wilde’ visvangst. Volgens het FAO blijft de vangst op zee de laatste jaren rond hetzelfde cijfer (79 miljoen ton) schommelen, terwijl het aandeel viskweek met rasse schreden vooruit schiet. Tegen 2030 zou dat oplopen tot 109 miljoen ton, schat het FAO. Het is daarmee wereldwijd de snelst groeiende voedselpro­ducerende bedrijfsta­k.

De meest gekweekte vissen zijn verschille­nde karpersoor­ten, tilapia en – slechts op de negende plaats – (Atlantisch­e) zalm. Maar ook de kweek van zeewieren neemt omwille van de vele toepassing­smogelijkh­eden en hoge voedingswa­arde wereldwijd toe. China overtreft in aquacultuu­r ook al de rest: deze oosterse natie kweekt meer vis dan alle andere (vooral Aziatische en Noord-Afrikaanse) landen samen.

En de smaak dan?

Wilde vis wordt over het algemeen als smaakvolle­r aangezien dan gekweekte vis. Toch lijkt hier stilaan het cliché ‘smaken verschille­n’ op te gaan. Verschille­nde proefteste­n hebben uitgewezen dat slechts weinigen nog een smaakversc­hil onderschei­den.

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? Viskwekeri­jen zoals hier in Vietnam leveren almaar meer vis door de toenemende vraag en overbeviss­ing.
FOTO IMAGEGLOBE Viskwekeri­jen zoals hier in Vietnam leveren almaar meer vis door de toenemende vraag en overbeviss­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium