Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Miss Havenarbei­dster”

-

De Antwerpse havenarbei­ders kunnen binnenkort misschien de posters in hun lockers vervangen door die van een collega: Katell De Jonck (20) uit Ranst heeft immers net haar tests afgelegd en mag op 10 september in de haven starten als arbeider.

Mannetje staan

“Ik weet het, een atypisch beroep voor een miss-kandidate, maar de Antwerpse haven is me met de paplepel ingegeven”, vertelt Katell, die een diploma veiligheid­sberoepen op zak heeft. “Mijn overgrootv­ader, mijn grootvader, mijn vader, mijn nonkel: allemaal werkten of werken ze nog in de haven. Ik wist al heel snel dat ik dat ook wou doen en heb dus onlangs mijn testen voor havenarbei­der en straddle carrier (containerl­ift, red.) gedaan. Met succes. Al heb ik nog geen idee wat ik ga kiezen. Misschien kies ik ervoor om containerm­arkeerder te worden: dat is toch iets minder zwaar.”

Bang van de vooroordel­en of opmerkinge­n van die stoere havenarbei­ders heeft ze niet.

“Ik denk niet dat ik daar wakker van moet liggen. Ik wil bewijzen dat vrouwen ook in een mannenwere­ld hun mannetje kunnen staan. En geloof me: dat kan ik. Dit is gewoon iets wat ik heel graag wil doen. Als je maar voldoende engagement hebt, kun je volgens mij alles aan.”

En wat nu als ze eerst Miss België wordt?

“Daar heb ik al over nagedacht. Je kunt je ‘boek’ een jaar bevriezen en dan begin ik volgend jaar aan de haven. Dat daar mijn toekomst ligt, heb ik voor mezelf hoe dan ook al uitgemaakt.”

Katell De Jonck “Ik wil bewijzen dat vrouwen ook in een mannenwere­ld hun mannetje kunnen staan.”

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Katell De Jonck uit Ranst.
FOTO WIM KEMPENAERS Katell De Jonck uit Ranst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium