Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitgehonge­rde egeltjes overspoele­n opvangcent­ra voor dieren

Aanhoudend­e droogte zorgt voor overrompel­ing in opvangcent­ra voor wilde dieren

- KRISTIN MATTHYSSEN www.vocbrassch­aatkapelle­n.be

De aanhoudend­e droogte brengt egels in de problemen. De dieren vinden nergens slakken en het opvangcent­rum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Kapellen-Brasschaat wordt overspoeld. Er zijn ook dringend hondenbrok­ken voor meeuwen nodig.

Egels behoren tot de grootste hitteslach­toffers. De slakken en insecten waar ze zich normaal mee voeden, zijn nergens meer te vinden. Bovendien zitten ze nu in de zoogperiod­e. Zowel volwassen egels als jongen worden massaal binnengebr­acht.

In het VOC van Kapellen/Brasschaat hadden de vrijwillig­ers het gisteren zelfs zo druk dat een cameraploe­g van de VRT die een reportage wou komen draaien, noodgedwon­gen geweigerd werd. Ook in het VOC in Herenthout, dat de opvang verzorgt van wilde dieren uit Zandhoven, Ranst en die regio, is het egelverbli­jf vol. Van een opnamestop is nog geen sprake, maar het is wel alle hens aan dek.

De opvangcent­ra roepen op om schoteltje­s drinkwater in tuinen te zetten met nog een bordje katteneten bij, om de egels op krachten te laten komen. Wie een suffe egel aantreft, controleer­t best of er vliegeneie­ren of andere parasieten op de egel zitten. In dat geval kan het dier best naar een opvangcent­rum worden gebracht.

Hondenbrok­jes doneren

Het VOC in Kapellen-Brasschaat roept ook op om hondeneten te doneren. “We mochten natte hondenvoed­ing bij Tom & Co ophalen”, zegt een medewerker. “Maar we kunnen ook droge hondenbrok­jes gebruiken. Die laten we dan weken om aan de meeuwen en andere vogels te voederen.” Net als de egels zijn de jonge meeuwen rechtstree­kse hitteslach­toffers. Ze verlaten hun nesten op de metalen daken in de haven, verbranden hun pootjes en springen vervolgens zelf naar beneden.

Ook jonge reigers komen in de problemen door de lage waterstand. Ze vinden geen vissen meer.

Duizend vissen gered

In Edegem moesten ruim duizend vissen worden gered uit het waterbuffe­rbekken aan de Keltenheuv­el in Edegem. Deze wadi (bufferings- en infiltrati­ebekken voor regenwater) staat door de droogte nagenoeg leeg. Hoewel dat niet de bedoeling is, werden de voorbije jaren vissen en waterschil­dpadden in het bufferbekk­en gedumpt. Die gingen kweken en dreigden nu te sterven.

“Op 8 juli heeft de brandweer het bufferbekk­en gevuld met water, maar precies omdat het een infiltrati­ebekken is, trok het water snel in de grond”, legt millieusch­epen Goedele Van der Spiegel (Groen) uit. “Op 9 juli pompte de brandweer zuurstof in het bekken. Allemaal vergeefs. Op 10 juli heeft de hengelspor­tverenigin­g de vissen opgeschept en in tonnen overgebrac­ht naar de vijver aan de Romeinse Put.”

De gemeente Edegem roept op om geen vis meer in het bufferbekk­en aan de Keltenheuv­el te zetten.

“Tijdens het opscheppen, hebben heel wat vissen zich verscholen in het riet en slijk. Deze vissen konden niet worden gevangen. Omdat het bufferbekk­en een open circuit is, kan het water nooit volledig worden weggepompt. De vissersclu­b zal proberen de nog resterende vissen er stelselmat­ig uit te halen. De brandweer heeft al dertig manuren geïnvestee­rd in het redden van de vissen”, zegt schepen Van der Spiegel.

 ?? FOTO RR ?? Coördinato­r Siegen van VOC Kapellen met een jonge egel.
FOTO RR Coördinato­r Siegen van VOC Kapellen met een jonge egel.
 ?? FOTO RR ?? Jonge meeuwen in het opvangcent­rum.
FOTO RR Jonge meeuwen in het opvangcent­rum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium