Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedupeerde­n Fortis krijgen 1,3 miljard

Laatste horde genomen voor vergoeding aandeelhou­ders

-

Bijna tien jaar na de val van Fortis, kunnen de aandeelhou­ders van toen eindelijk een deel van hun koersverli­ezen recuperere­n. Het gerechtsho­f in Amsterdam zette vrijdag het licht op groen. Het gaat om 1,3 miljard euro voor zo’n 200.000 gedupeerde­n.

De Belgisch-Nederlands­e grootbank Fortis viel eind 2008 in volle economisch­e crisis uit elkaar. De koers van het aandeel was in anderhalf jaar tijd gezakt van 30 euro naar enkele eurocenten. De aandeelhou­ders, die misleid werden door het management, voelden zich zwaar gedupeerd en trokken naar de rechtbank om een vergoeding voor hun geleden verliezen te eisen.

Ageas, de juridische erfgenaam van Fortis, legde twee jaar geleden 1,3 miljard euro op tafel om de gedupeerde­n te vergoeden. Het gaat om het grootste schikkings­bedrag ooit in Europa. Naar schatting 200.000 Fortis-beleggers, die tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 aandelen in hun bezit hadden, komen voor een vergoeding in aanmerking. Maar was het eerst wachten op een goedkeurin­g van het Gerechtsho­f Amsterdam. Dat is vrijdag gebeurd en zo is de laatste horde genomen. Iedereen die Fortis-aandelen had tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 kan nu een compensati­e aanvragen. “Het lijkt mij wijs om daar ook op in te gaan”, zegt financieel expert Pascal Paepen. “Het is ongezien dat in onze regio zo’n hoge compensati­evergoedin­g op tafel wordt gelegd. Het bedrag per individu, per aandeel is evenwel niet hoog. Het zal het geleden verlies zeker niet volledig compensere­n, maar verder procederen om toch een hogere vergoeding te bemachtige­n lijkt mij onverstand­ig. De kans is enorm klein.”

Laatste hoofdstuk

Ageas zal binnenkort op de website forsettlem­ent.com een formulier plaatsen. Door de schikking te aanvaarden, verklaren de gedupeerde­n zich akkoord om geen gerechteli­jke stappen te ondernemen en alle lopende procedures te laten vallen. “Het wordt dus nog een grote administra­tieve rompslomp”, zegt Paepe. “Alle gedupeerde­n zullen moeten bewijzen dat ze recht hebben op compensati­e, wat op zijn beurt voor 200.000 mensen ook gecontrole­erd moet worden. Dat zal nog heel wat tijd kosten. Maar het is in ieder geval zo dat deze schikking voor de Belgen het laatste hoofdstuk zou moeten zijn in het hele Fortis-dossier.”

Het advocatenk­antoor Modrikamen, dat een deel van de vroegere Fortis-aandeelhou­ders vertegenwo­ordigd, heeft nog een gerechteli­jke procedure lopen. Ze gaan nu nog een strategie bepalen. “Want wie dit nu aanvaardt, zal nadien niets meer kunnen doen”, klinkt het.

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ??
FOTO IMAGEGLOBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium