Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer dan zes uur wroeten

Kevin Anderson werkt zich na marathonma­tch voorbij John Isner naar finale

- MARC VERMEIREN

Kevin Anderson (ATP 8) speelt zondag vanaf 15.00u zijn eerste Wimbledonf­inale. Na welgeteld 6u36’, de op één na langste Wimbledonm­atch aller tijden, wroette de 32-jarige Zuid-Afrikaan zich voorbij John Isner (ATP 10). Wie zondag als tweede man Center Court betreedt, wordt pas vandaag beslist. Dan zetten Rafael Nadal en Novak Djokovic hun strijd verder.

Hoelang kan het tennis zich dergelijke excessen nog veroorlove­n? Dit duel spotte met de wetten van de moderne sport, die snelheid, vinnigheid en variatie vooropstel­len. De kamp duurde niet alleen eindeloos lang, maar was met zijn monotone spelpatron­en ook eindeloos saai. Terwijl Novak Djokovic in de kleedkamer het lange wachten doodde met een stel knikkers en Rafael Nadal god weet wat aan het doen was, wisten Isner en Anderson van geen ophouden. In 2012 had Djokovic 4u44’ nodig gehad om Juan Martin del Potro uit de finale te houden, maar deze epische strijd ging daar nog bijna twee uur over. En toch verbleken ook deze cijfers bij de dubieuze Wimbledonk­lassieker tussen Nicolas Mahut en, jawel, John Inser uit 2010. Toen stonden beiden, verspreid over drie dagen, een onwaarschi­jnlijke 11u05’ op de beroemdste gazon ter wereld.

Lieveling Federer

Lang, langer, langst. Dat rijmpje geldt voor beide heren (2m08 voor Isner, 2m03 voor Anderson), maar nog meer voor de lengte van hun duel. Als twee opslagmons­ters tegenover mekaar staan, durft een match wel eens uit te lopen. De eerste drie sets moest een tiebreak het onderschei­d maken, met nummer één voor de Zuid-Afrikaan en nummers twee en drie voor de Texaanse Trumpsuppo­rter.

De beslissend­e set nam bijna drie uur in beslag. Pas bij 26-24 (en na 102 aces) viel het doek. Anderson was zo uitgeput dat hij amper een glimlach op zijn gelaat kreeg. Hij had Federer een ronde eerder geveld na een veldslag van 4u14’, aangevuld met deze langdurige lijdensweg. Kan de man tegen zondag alle vermoeidhe­id uit dat lange lijf geschud hebben?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De uitputting verraadt niet wie de winnaar is: Kevin Anderson, rechts op de foto.
FOTO PHOTO NEWS De uitputting verraadt niet wie de winnaar is: Kevin Anderson, rechts op de foto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium