Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump spreekt met 2 monden

President noemt eigen interview in ‘The Sun’ fake news

- TEX VAN BERLAER

“Ik heb haar verteld hoe ze het moest doen, maar ze heeft niet geluisterd.” In een interview in de tabloid The Sun heeft Amerikaans president Donald Trump opnieuw een trouwe bondgenoot geschoffee­rd. Net wanneer Trump op bezoek is bij Brits premier Theresa May, zegt hij dat hij haar aanpak van de Brexit maar niets vindt en dat de onlangs opgestapte Boris Johnson “een geweldige premier” zou zijn. Zo loopt May opnieuw politieke schade op, ook al noemde Trump het achteraf allemaal “fake news”.

“Een diplomatie­ke handgranaa­t.” De Britse krant The Guardian drukte zich in weinig subtiele bewoording­en uit over de laatste demarche van de Amerikaans­e president Donald Trump. Nadat hij eerder deze week bondskanse­lier Angela Merkel schoffeerd­e door Duitsland een “gevangene van Rusland” te noemen, en de NAVO-lidstaten de mantel uitveegde op de top in Brussel, haalde hij uit naar Brits premier Theresa May.

Opvallend: de Amerikaan ventileerd­e zijn mening niet via zijn vertrouwde kanaal Twitter, maar koos voor een interview in de tabloid The Sun. Dat is de meest gelezen krant van het Verenigd Koninkrijk en dus ook razend populair bij de kiezers van May. Zoals gewoonlijk schuwde Trump de controvers­e niet. May, die al maandenlan­g onder vuur ligt voor haar strategie in de Brexitsaga, kreeg het hard te verduren. Nadat onlangs enkele leden van haar regering, waaronder minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson, opstapten uit onvrede met haar laatste blauwdruk voor de Brexit, strooide Trump nog wat zout in de wonde.

Gevoelige snaar

“Ik zou het heel anders gedaan hebben”, zegt hij. “Ik heb haar verteld hoe ze het moest doen, maar ze heeft niet geluisterd. Zij wilde een andere weg nemen.” Trump ziet in het plan-May nog te veel verstrenge­ling tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. “Dit gaat ongetwijfe­ld de handel met de VS beïnvloede­n, en jammer genoeg op een negatieve manier.”

En daarmee raakt hij een gevoelige snaar. Het hele uitgangspu­nt van de Brexit was namelijk dat de Britten met hun herwonnen autonomie op eigen kracht handelsakk­oorden zouden kunnen sluiten met wie ze maar wilden, en dan vooral met de Verenigde Staten. Trumps woorden zijn zo koren op de molen van Mays partijgeno­ten die een stuk verder willen gaan dan hun eigen prime minister.

“Fake news”

Op de gezamenlij­ke persconfer­entie, enkele uren na de publicatie van het interview, was er volgens beide wereldleid­ers nochtans geen vuiltje aan de lucht. Sterker nog, The Sun had zich schuldig gemaakt aan “fake news”, aldus The Donald.

“Ik heb Theresa niet bekritisee­rd, ik heb ook veel goede dingen over haar gezegd. En ik heb haar geen advies gegeven, ik heb enkel gesuggeree­rd hoe het anders kan. Wie weet volgt ze die suggestie ooit wel. De Brexitonde­rhandeling­en met de EU zijn zeer ingewikkel­d.”

May besloot de kritische vragen zo goed mogelijk te ontwijken. “Veel mensen geven me advies, maar mijn job is om het te doen. En we zúllen de EU verlaten op 29 maart 2019”, benadrukte ze nog.

Trumpbaby

Ook de vragen over Boris Johnson, een criticaste­r van May, konden de sfeer ogenschijn­lijk niet drukken. Daarover had Trump gezegd dat hij een “geweldige premier” zou zijn. Trump en Johnson staan dan ook op veel vlakken dicht bij elkaar, zoals met hun gezamenlij­ke wens voor een ‘harde’ Brexit.

Trump ontkende achteraf niet dat hij de loftrompet had geblazen voor Johnson. “Maar ik zie ook dat deze ongeloofli­jke vrouw geweldig werk verricht”, zei hij, wijzend naar May. “Ik heb haar op deze twee dagen beter leren kennen dan op anderhalf jaar tijd.” Net zoals eerder op de NAVOtop, heeft Donald Trump dus opnieuw een diplomatie­ke crisis ontketend én bezworen op minder dan 24 uur tijd. Hoe dan ook komt May op het lijstje van bevriende regeringsl­eiders die de onberekenb­are Trump al heeft geschoffee­rd sinds hij Amerikaans president is.

Trump sneerde trouwens niet enkel naar May. Ook de Londense burgemeest­er Sadiq Khan kreeg een veeg uit de pan. “Hij doet het vreselijk slecht, kijk naar het terrorisme, kijk naar de criminalit­eit”, klonk het. Volgens analisten waren die uitspraken evenwel ingegeven omdat Khan had geweigerd om een gigantisch­e ballon in de vorm van een Trumpbaby te verbieden op een protestmar­s in de Britse hoofdstad.

 ?? FOTO AP ?? In de tabloid uitte Trump harde kritiek op Mays aanpak van de Brexit, op de gezamenlij­ke persconfer­entie was hij opnieuw vol lof over haar.
FOTO AP In de tabloid uitte Trump harde kritiek op Mays aanpak van de Brexit, op de gezamenlij­ke persconfer­entie was hij opnieuw vol lof over haar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium