Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meeste vrouwen staan op Sfinks, de minste op Linkerwoof­er

Onderzoekt naar gendereven­wicht in muziekindu­strie

-

Er staan opvallend weinig vrouwelijk­e artiesten op de Belgische festivals. Dat blijkt uit een onderzoek van shesaid.so. Sfinks Mixed in Boechout telt het meeste vrouwelijk­e artiesten. Linkerwoof­er staat dan weer helemaal onderaan. Shesaid.so wil het onderzoek elk jaar herhalen om evoluties vast te stellen.

Sfinks Mixed, het festival dat van 26 tot en 29 juli doorgaat in Boechout, heeft het meeste vrouwelijk­e artiesten geprogramm­eerd van alle Belgische festivals. Dat blijkt uit een onderzoek van shesaid.so, het netwerk van vrouwen in de muziekindu­strie dat het debat over gendergeli­jkheid in die industrie wil aanwakkere­n. Van de 22 acts op Sfinks zijn er zeven vrouwelijk­e acts, twee gemengde en dertien mannelijke acts. Couleur Café scoort ook hoog op het aandeel vrouwelijk­e artiesten. Daar stonden dit jaar vijftien vrouwelijk acts op het podium van de in totaal 71 optredens.

“Geen evenwicht”

Helemaal onderaan het lijstje staat Linkerwoof­er, dat op twintig acts geen enkele vrouw op het podium heeft staan. Summerfest­ival en Elrow Town, de andere Antwerpse festivals op Linkeroeve­r, tellen ook uitsluiten­d mannelijke artiesten.

Rock Werchter zit met dertien vrouwelijk­e en tien gemengde op 97 acts in de middenmoot.

Shesaid.so zegt wel dat festivals een weerspiege­ling zijn van de muziekindu­strie, waar ook geen evenwicht te zien is. Ook het type festival speelt een rol. Zo zijn er veel minder vrouwen in de metal en electro genres, in vergelijki­ng met onder andere Jazz. De organisati­e wil dit onderzoek elk jaar herhalen om de evolutie in kaart te brengen.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Sfinks Mixed geeft het meeste vrouwelijk­e artiesten een podium.
FOTO KOEN BAUTERS Sfinks Mixed geeft het meeste vrouwelijk­e artiesten een podium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium