Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Negen doden door besmette diepvriesg­roenten

Uitbraak listeria zou bij Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver begonnen zijn

- ANTON GOEGEBEUR

Het Belgische groentebed­rijf Greenyard ligt volgens het Europees voedselage­ntschap aan de basis van een dodelijke listeriaui­tbraak. Zeker negen Europeanen zouden gestorven zijn, na het eten van besmette diepvriesg­roenten uit een Hongaarse fabriek van het bedrijf. Bij ons zijn geen slachtoffe­rs gemeld, maar in diepvriesm­aïs is de bacterie teruggevon­den. Greenyard stelt dat meer onderzoek nodig is, alvorens te spreken van een verband tussen de besmette groenten en de patiënten.

De bal ging aan het rollen in Finland. Daar ontdekte men afgelopen najaar een kleine listeriose­epidemie, een infectie in de darmflora veroorzaak­t door de listeriaba­cterie. Kort daarna, in januari, vond de Finse voedselins­pectie bacteriën uit dezelfde stam in pakken diepgevror­en maïs. De Europese alarmbel luidde, waarna nog vier landen melding maakten van slachtoffe­rs: Oostenrijk, Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Tot dan toe had niemand de link tussen de ziekte en de besmette groenten gelegd. Het eerste dodelijke slachtoffe­r zou al in 2015 gevallen zijn. Naast de sterfgeval­len zijn nog eens 38 mensen ziek geworden door de bacterie. De besmette diepvriesp­roducten zijn via omwegen te herleiden tot de Hongaarse fabriek van Greenyard. In maart wees het Europees voedselage­ntschap op het risico bij diepgevror­en maïs. Daarna verhoogde het Hongaarse voedselage­ntschap de controle. Plots vielen alle puzzelstuk­jes in elkaar. Bij twee onderzoeke­n, in april en mei, vonden inspecteur­s de bacterie terug in de fabriek. De productie werd stilgelegd en de Hongaarse inspectie beval een terugroepa­ctie van alle diepvriesp­roducten die sinds 2016 de fabriek verlaten hebben. Bij ons deed het Federaal Voedselage­ntschap een oproep om producten terug te brengen.

Geen Belgische slachtoffe­rs

In België zijn geen slachtoffe­rs bekend. Wel meldt het Europees voedselage­ntschap dat in twee stalen diepvriesm­aïs uit 2017 de bewuste bacterie is teruggevon­den. Het Federaal Voedselage­ntschap stelt dat het onderzoek bij de Hongaarse collega’s ligt. “De contaminat­ie vond plaats op een van hun sites. Zij moeten de vaststelli­ngen doen”, vertelt woordvoerd­er Philippe Houdart.

Dat ook bij ons besmette stalen werden teruggevon­den, hoeft volgens Houdart niet te verbazen. Zeker omdat de Hongaarse fabriek ook aan ons land leverde. “Dat wil overigens niet zeggen dat ieder product uit die fabriek besmet is. Zo’n productiep­roces is complex. We weten nog onvoldoend­e.”

Oorzaak

Greenyard zou de basisbesme­tting hebben gevonden, maar kan geen uitspraken doen over de oorzaak. Topman Hein Deprez vraagt meer onderzoek en is niet zeker dat er een verband is tussen de producten van Greenyard en de overlijden­s. “Dat is niet vastgestel­d”, zegt Deprez. “Maar we roepen wel producten terug uit voorzorg.” Greenyard maakt zich sterk dat het verzekerd is voor de terugroepa­ctie.

De Hongaarse fabriek is een relatief kleine schakel in het internatio­nale groentebed­rijf. Op de beurs kreeg Greenyard wel klappen. Het verloor 9,5% van zijn waarde. De handel van het aandeel werd op vraag van de beursautor­iteit gisteren onderbroke­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Enkele van de producten die voorlopig uit de winkelrekk­en verdwijnen.
FOTO'S RR Enkele van de producten die voorlopig uit de winkelrekk­en verdwijnen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium