Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verplichte leerstof: EHBO, burgerzin en omgaan met geld

Vlaamse regering keurt nieuwe eindtermen eerste graad goed

- ARNOUT GYSSELS

Na maanden van voorbereid­end werk en getouwtrek keurde de Vlaamse regering nieuwe eindtermen goed. Die moeten het niveau van het onderwijs opkrikken. En leerlingen wegwijs maken in EHBO, het internet en hun eigen portemonne­e.

Dat de eindtermen toe waren aan een update, daar was iedereen het over eens. De vorige waren twintig jaar oud, toen gsm’s en het internet nog halve sciencefic­tion waren. Maar hoe die nieuwe eindtermen er precies moesten uitzien, daar had iedereen een andere mening over. Het was dan ook geen makkelijke bevalling. Talenkenni­s zou verloren gaan, de koepels zouden te veel macht krijgen, de vrijheid van onderwijs zou verloren gaan ... Maar die discussie is dus afgerond. De Vlaamse regering keurde gisteren het nieuwe pakket goed. Ze snoeide fors in het aantal doelstelli­ngen, maar maakte die wel een pak uitgebreid­er en concreter. Er zitten er een paar nieuwe bij zoals EHBO, leren omgaan met geld, wegwijs zijn op het internet en de media, en je gedragen zoals een goede burger. Daarboveno­p zullen leerkracht­en perfect weten wat hun leerlingen aan het einde van de eerste twee jaar middelbaar minstens moeten kunnen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt zich sterk dat ze de lat hoog hebben gelegd. “De eindtermen bieden een antwoord op hedendaags­e uitdaginge­n”, zegt ze. Vaardighed­en als omgaan met geld, Nederlands of wiskunde gelden voortaan als basisgelet­terdheid. “Dat zal elke leerling moeten kunnen.”

Niets te vroeg

Iedereen heeft vrede met het eindresult­aat. “Een eindterm is niet langer een hol zinnetje, maar bevat expliciet de minimumken­nis en de context waarin de leerling die kennis moet kunnen gebruiken”, zegt onderwijss­pecialist Koen Daniëls (N-VA). “Niets te vroeg, want in internatio­nale cij- fers boerden we achteruit.” Ook de katholieke koepel, die vreesde dat de overheid de zelfstandi­gheid van scholen zou beknotten, heeft geen bezwaren. “We hebben nog steeds ruimte om zelf onze accenten te leggen”, zegt topman Lieven Boeve. De eindtermen moeten nog door het Vlaams Parlement. Op 1 september 2019 worden ze van kracht. Tegen dan moeten de koepels hun leerplanne­n en de scholen hun leerboeken klaar hebben.

 ?? FOTO ANP ?? De nieuwe eindtermen zijn een antwoord op de hedendaags­e uitdaginge­n, klinkt het veelbelove­nd.
FOTO ANP De nieuwe eindtermen zijn een antwoord op de hedendaags­e uitdaginge­n, klinkt het veelbelove­nd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium