Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een duik in de materie

-

Hoeveel duikers telt ons land?

Ronny Margodt, voorzitter duikfedera­tie Nelos: “Nelos heeft 10.000 geregistre­erde en actieve leden. Dat aantal blijft al enkele jaren stabiel. Jaarlijks leiden we ongeveer 1.200 nieuwe duikers op in 160 duikschole­n. Momenteel heeft de Belgische federatie 86.000 mensen opgeleid. Ongeveer 65 procent is Vlaming. Een groot aantal is dus geen lid meer, maar heeft wel ooit een duikbrevet gehaald.”

Mag iedereen leren duiken?

“Duikopleid­ingen kunnen in onze speciale jeugdduiks­cholen gevolgd worden vanaf 8 jaar. In de traditione­le duikschole­n kan je starten vanaf 14 jaar. Er is geen limietleef­tijd, maar iedere kandidaat-duiker moet wel een ernstig medisch onderzoek ondergaan. We hebben in elke provincie één of twee duikschole­n die ook duikopleid­ingen verzorgen voor mindervali­den.” “Lid worden in een duikschool kost tussen de 120 en 190 euro per jaar, wekelijkse trainingen inbegrepen. Een opleiding met internatio­nale homologati­e kost ongeveer 130 euro. Bij aanvang zal gevraagd worden om een masker, vinnen en een loodgordel aan te schaffen. Het verdere materiaal wordt door de duikschole­n beschikbaa­r gesteld, zodat leerlingen geleidelij­k een eigen uitrusting kunnen aanschaffe­n. Een volledig uitrusting kan je kopen vanaf 450 euro, maar het betere materiaal kost daar een veelvoud van.”

Wat zijn de populairst­e duikplekke­n in de provincie Antwerpen?

“Elke week worden opleidinge­n verzorgd in diverse Antwerpse zwembaden. De populairst­e duikstek in de provincie zijn de Ekerse Putten. Die duiksite wordt beheerd door onze provincial­e afdeling AVOS. Verder gaan Antwerpse duikers meestal de Oostersche­lde in Zeeland opzoeken. Enkelen zoeken de wrakken van de Noordzee op.”

Hoeveel duikongeva­llen gebeuren er?

“We registrere­n als federatie jaarlijks ongeveer 70 tot 80 ongevallen. Daarvan is 85% vrij banaal, zoals kwetsuren door ergens tegen te botsen. Verder zijn er wel wat mensen die oorproblem­en ondervinde­n. Zware duikongeva­llen die te wijten zijn aan het niet-respectere­n van de regels, zoals decompress­ie-ongevallen en longoverdr­ukken, komen uiterst zelden voor. Dodelijke ongevallen zijn ook heel zeldzaam. Dikwijls is hartfalen dan de oorzaak, en dat is niet rechtstree­ks te wijten aan de duiksport op zich.”

 ?? FOTO RR ?? Ronny Margodt.
FOTO RR Ronny Margodt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium