Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog één vervelende rit en de show kan beginnen

-

De Tour start zondagmidd­ag. Na acht min of meer routineuze etappes waar alleen materiaal en andere pech de grote jongens van elkaar scheidde, wordt er zondag gekoerst over de kasseien van de Hel van het Noorden. Er gaan jongens zaterdagna­cht héél slecht slapen, zeker weten.

Uiteraard is het leuk dat meer dan waarschijn­lijk een landgenoot zondagmidd­ag in het geel aan de etappe begint die het meest aanleunt bij de kwaliteite­n van de Belgische renner. De kans is behoorlijk groot dat Greg Van Avermaet ook zondagavon­d in zijn gele trui het vliegtuig opstapt om de oversteek te maken naar de Alpen. En daar zal de regerende olympische kampioen oprecht blij om zijn. Daar zullen ook wij oprecht blij om zijn. Met nog meer vaderlands­e kasseivret­ers als Gilbert, Lampaert, Naesen, Vanmarcke en Vermote aan de start hangt zelfs een Belgische ritzege in de lucht. Al is dat geen zekerheid: het volledige podium van de jongste editie van Parijs Roubaix is zondag van de partij en daar was geen landgenoot bij. Sagan, Dillier en Terpstra deelden in april de lakens uit, dat zou zondag opnieuw zo kunnen zijn.

Ligt onze focus zondagavon­d vermoedeli­jk op het resultaat van de Belgen, dan zal de rest van de wielerwere­ld vooral oog hebben voor de schade die de kasseien hebben aangericht. Want schade zal er zijn. Chris Froome en Richie Porte hebben al openlijk hun afkeer van de kasseien kenbaar gemaakt, ook bij pluimgewic­hten als Romain Bardet en Nairo Quintana zal het zondagmidd­ag dunnetjes door de broek lopen. Andere klassement­srenners beseffen dan weer dat er tussen Arras en Roubaix kansen liggen die in Alpen en Pyreneeën moeilijker te vinden zijn. Vincenzo Nibali legde vier jaar geleden de basis van zijn Tourzege in een ronduit indrukwekk­ende kasseirit. Hij reed toen, met toenmalig ploegmaat Jakob Fuglsang in steun, bijna twee minuten weg van de andere podiumkand­idaten.

Nibali, Fuglsang, Dumoulin… stuk voor stuk zijn het klassement­srenners die zondag alleen maar gebaat zijn bij een rodeorit over de kasseien. En zoals het een echte rodeo betaamt, is het de bedoeling om zo lang mogelijk op de rug van die woeste stier te blijven zitten. Benieuwd wie zondag als eerste van zijn stier dondert. Maar dat er zondag toppers wonden zullen likken, daar zijn we tamelijk zeker van.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium