Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het blijft een troostprij­sje”

-

Een voetbaldie­r pur sang, een kenner die niet verlegen is om ongezouten zijn mening te geven. Over alles, maar het liefst over voetbal. Daarom is Johan Boskamp de komende weken voor Gazet van Antwerpen uw en onze WK-analist. Om geen blad voor de mond te nemen. Nooit.

“Zit er nog iemand op die wedstrijd om de derde plaats te wachten? Het is en blijft een troostprij­sje. Het vuur is eruit. De hele wereld – buiten Frankrijk, Engeland en Kroatië – had de Belgen de wereldtite­l gegund, omdat ze het leukst speelden. Het is nu allemaal anders. Je krijgt in principe opnieuw een België Engeland die nergens over gaat. In het verleden zag je dat de ploegen in de troostfina­le er andere spelers gingen opzetten. Ik heb gehoord dat de Rode Duivels dat niet gaan doen, maar het valt te zien hoe de Engelsen daarover denken.”

“Vier jaar geleden won Nederland het brons dankzij een 30overwinn­ing op gastland Brazilië. Toen liet Van Gaal nog zijn reservekee­per opdraven om ervoor te zorgen dat alle 23 spelers in actie waren gekomen in het tornooi. Roberto Martinez zou in dit geval Mignolet moeten laten starten en Casteels laten invallen, maar ik denk niet dat hij dat gaat doen. Zonde, want ik weet uit eigen ervaring dat een tornooi meemaken als reserve geen pretje is. Ik maakte het in 1978 mee. Slechts in één wedstrijd kwam ik in actie. Dat geeft een totaal ander gevoel. Je bent erbij, maar zit er toch buiten. Je hebt niet die wedstrijds­panning die de anderen wel kennen. Ik kan mij voorstelle­n dat die twee keepers balen als een stekker.”

“Ik ging er ook al vanuit dat de match om de derde plaats was afgeschaft. Bij het EK hebben ze het al jaren niet meer. Het is eigenlijk een wedstrijd te veel. Maar je moet even door de teleurstel­ling heen bijten. Iedereen was gefocust op de finale en iedereen geloofde er heel hard in. De knop moet om. Als je na je pensioen kunt terugkijke­n met de bronzen medaille op zak, is dat toch iets moois. Ze kunnen ook de prestatie van Mexico ’86 verbeteren. Daar zit de uitdaging in. Anders blijven ze die vergelijki­ng maar maken. Naar zulke dingetjes moet je op zoek om motivatie op te wekken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium