Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TW Classic

Eendagsfes­tival op zoek naar vernieuwin­g: Editors jongste headliner ooit

- KEMPENAERS, DBA, RR

W Classic voert dit jaar een opmerkelij­ke verjonging door. Met Editors staat er vanavond een headliner op het podium waarvan de zanger – Tom Smith – nog altijd maar 37 is. Daarmee doet TW Classic misschien wel voorgoed afstand van zijn reputatie als oudjesfest­ival.

Toen TW Classic in 2002 voor het eerst werd georganise­erd was het uitgangspu­nt duidelijk: dit moest een festival worden dat teruggreep naar de roots van het originele Rock Werchter. Eén dag, één podium. Daarmee werd ingegaan tegen de tendens om van festivals de grootwaren­huizen van de popmuziek te maken, met een oeverloos aanbod aan dagen, bands en zijpodia. Niet zo jachtig, en met een pauze tussen de verschille­nde concerten, zodat je rustig een pintje kon tanken zonder net die ene greatest hit te missen.

Het concept vulde een gat in de markt, en sloeg onmiddelli­jk aan bij iets oudere muzieklief­hebbers met een zwak voor nostalgie. Die eerste editie – met Bryan Adams en Joe Cocker als publiekstr­ekkers – zette de toon, en ook de jaren nadien volgden de rockiconen elkaar aan een strak tempo op. The Rolling Stones, The Police, Bruce Springstee­n & The E Street Band, Phil Collins, Depeche Mode, John Fogerty, Elton John, Lenny Kravitz, Guns N’ Roses… de lijst oogt intussen indrukwekk­end.

Met Robbie Williams en Black Eyed Peas werd al wel een paar keer eerder geprobeerd om een jonger publiek aan te spreken, maar zelfs dat waren telkens internatio­nale hitmachine­s die in hun carrière al miljoenen platen hadden verkocht omdat ze de grootste gemene deler nooit uit het oog waren verloren. Dat is dit keer niet zo. Goed: Editors heeft intussen zes platen uit, kan bogen op een paar handenvol radiohits én staat sterk op een podium. Maar het blijft een ‘left of centre’-band.

Het behoort intussen tot de gekende leerTe stof dat Editors een bijzondere relatie heeft met België, en Werchter in het bijzonder. De Britten speelden ooit het duizendste concert in de geschieden­is van het festival, scoorden een hit met de daar opgenomen versie van No Sound but the Wind en stonden er inmiddels zés keer op het podium. De belangrijk­ste passage werd die van 30 juni 2012. Enkele weken voor de show – de belangrijk­ste in hun carrière, toen – stapte gitarist Chris Urbanowicz op, en stond Editors op de rand van een split. Speciaal voor het optreden werden te elfder ure twee vervangers opgetromme­ld, maar het optreden werd zo’n succes dat ze achteraf ook als vaste bandleden werden ingelijfd.

Editors 2.0

“Editors 2.0 is létterlijk ontstaan op het podium van Werchter. Dat concert heeft ons weer een toekomst gegeven”, zegt Tom Smith daarover. Sindsdien is de band met ons land alleen maar inniger geworden. Zeker: intussen is hun popularite­it in de rest van Europa toegenomen. Nederland, Duitsland, Italië en Frankrijk hinken niet ver achterop, en zelfs in Groot-Brittannië werd de laatste plaat goed ontvangen. Maar de status die Editors hier geniet blijft uniek. Dat de band bovendien niet vaak op de playlist staat bij MNM, Radio 2 of Joe geeft aan dat TW Classic dit jaar meer op een StuBru- en Radio 1-publiek mikt.

 ??  ??
 ?? FOTO'S GEERT VAN DE VELDE, WIM ?? Tom Smith van Editors: de jongste headliner ooit op TW Classic onderhoudt een innige liefdesban­d met België, en Werchter in het bijzonder.
FOTO'S GEERT VAN DE VELDE, WIM Tom Smith van Editors: de jongste headliner ooit op TW Classic onderhoudt een innige liefdesban­d met België, en Werchter in het bijzonder.
 ??  ?? De nog maar twee jaar geleden doorgebrok­en Nathaniel Rateliff: hoezo Classic?
De nog maar twee jaar geleden doorgebrok­en Nathaniel Rateliff: hoezo Classic?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium