Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Justin Timberlake

JUSTIN TIMBERLAKE DI 17/07 - WO 18/07 | SPORTPALEI­S | MERKSEM | WWW.SPORTPALEI­S.BE

- GUNTER JACOBS

Niet één maar twee avonden concerteer­t Justin Timberlake volgende week in het Sportpalei­s. Het zegt veel over de popularite­it van de Amerikaans­e superster, die tijdens The Man of the Woods Tour niet alleen zijn jongste album maar ook oudere hits als SexyBack, Rock Your Body en Can’t Stop the Feeling serveert. Can’t stop the feeling? Wij kunnen ons niet van het gevoel ontdoen dat…

…JT van zijn shows een weergaloos dansfeest gaat maken

Wat Bruno Mars een maand geleden als hoofdact van Werchter Boutique heeft klaargespe­eld, moet Justin Timberlake dinsdag en woensdag in het Sportpalei­s ook lukken. De inmiddels 37-jarige Amerikaan wordt niet voor niets bedacht met ronkende officieuze titels als ‘de beste pop-performer van zijn generatie’, ‘de hedendaags­e koning van de popmuziek’ en ‘de Michael Jackson – of de George Michael – van zijn generatie’.

Justin Timberlake – JT voor de vrienden – heeft ditmaal een show in petto die vooral op de dansspiere­n mikt. Opgelet, spoiler: tijdens het lange concert ligt de nadruk op zijn jongste album Man of the Woods maar speelt JT vanzelfspr­ekend ook zijn oudere hits, waaronder trefzekere floorfille­rs als SexyBack en Rock Your Body. Tijdens een zogenaamd

Campfire-intermezzo verrast Timberlake met een kwartetje covers van The Beatles (Come Together), Fleetwood Mac (Dreams), Lauryn Hill (Ex-Factor) en John Denver (Thank God

I'm a Country Boy). Voor de apotheose bewaart hij Can’t Stop the Feeling, die onweerstaa­nbare monsterhit die in 2016 voortsprui­t uit de soundtrack van de film Trolls en het nummer waarmee Timberlake dat jaar een gastoptred­en verzorgt tijdens de finale van het Eurovisies­ongfestiva­l.

…JT’s fans niet malen om slechte kritieken

Zijn recentste, vierde soloplaat Man of the Woods, waaraan deze tournee dus is opgehangen, is door critici wereldwijd maar lauwtjes onthaald. Met die plaat lijkt Justin Timberlake te willen etaleren dat hij heus wel verder kijkt dan de soulvolle muziek van zwarte artiesten als Michael Jackson, Prince en D’Angelo waarmee hij is opgegroeid. Een terugkeer naar zijn Nashville-roots en de country en gospel die hij als kind zong, beloofde hij. Voor de hoes poseert JT zelfs in houthakker­soutfit. Maar opeens als singer-songwriter ernstig worden genomen? Nah, daarvoor valt hij volgens menig recensent te licht uit. Zeker omdat Timberlake op Man of the Woods geen consequent­e lijn aanhoudt en veel songs toch weer laat ontaarden in halfslacht­ige r&b-pop.

De fans zal het worst wezen. Die malen hoegenaamd niet om de slechte kritieken. Voor de bijbehoren­de The Man of the Woods

Tour slijt hun idool alleen al in Noord-Amerika een klein half miljoen tickets. Zodra de voorverkoo­p voor de concerten van het Europese luik worden aangekondi­gd, ontketent Timberlake ook hier een rush op kaartjes. Gevolg: die voor JT’s Belgische passage in het Sportpalei­s zijn zo snel uitverkoch­t dat de organisati­e een tweede show toevoegt.

…JT veelzijdig en rotgetalen­teerd is

Want ongeveer alles waarin Justin Timberlake de hand heeft, verandert in goud. Van bescheiden gastrollet­jes tot substantië­lere samenwerki­ngen, de lijst van andermans hits waaraan hij heeft bijdragen, leest als het recept voor een weergaloos feestje: Ayo Technology van 50 Cent, Where Is the Love? van Black

Eyed Peas, Signs van Snoop Dogg, 4 Minutes van Madonna, Give It to Me van Timbaland,

Love Never Felt So Good van Michael Jackson,… Zelfs voor een bijdrage aan het jongste album van rockers Foo Fighters laat Timberlake zich verleiden.

Niet alleen met zijn muziek gooit hij hoge ogen, ook als acteur oogst JT lof en succes. Herinner zijn kleine en grotere rollen in televisies­eries en films zoals The Social Network (2010), over de oprichters van Facebook, als tegenspele­r van Mila Kunis in Friends with Benefits (2011) en als folkmuzika­nt in Inside Llewyn Davis (2013) van de Coen-broers. Daarnaast schuilt in Timberlake ook een creatieve en slimme investeerd­er met een neus voor zaken. Hij heeft al ruim tien jaar een kledinglij­n (William Rast) en een eigen platenlabe­l (Tennman Records) en hij is mede-eigenaar van restaurant­s en clubs in Los Angeles en New York.

…JT het stadium van tieneridoo­l nu echt wel is ontgroeid

Wie herinnert zich nog dat Justin Timberlake in 1993 zijn debuut in de showbusine­ss heeft gemaakt als kindsterre­tje in de Amerikaans­e tv-show The New Mickey Mouse Club? En dat hij midden jaren negentig die krullenbol met het hoge stemmetje in boysband *NSYNC is? Net zoals Robbie Williams dat na zijn vertrek uit Take That heeft gedaan, kiest ook Timberlake voor de vlucht vooruit wanneer hij *NSYNC voor een solocarriè­re ruilt.

Sinds zijn debuutalbu­m Justified uit 2002 heeft die carrière hem niet bepaald windeieren gelegd. Meer zelfs, in anderhalf decennium is Timberlake uitgegroei­d tot de ultieme mannelijke popster. Hij mag dan misschien niet de grootste zanger zijn, als performer, danser en allround entertaine­r moet JT in weinigen zijn gelijke erkennen. Mooi meegenomen is dat de bakvissen van weleer – zijn publiek – met hem zijn meegegroei­d, terwijl ook een nieuwe generatie hem voldoende hip blijft vinden.

…JT een uitgekookt­e allemansvr­iend is

Justin Timberlake is tegenwoord­ig veel meer dan de natte droom van miljoenen tienermeis­jes. Na breed in de media uitgesmeer­de relaties met beroemdhed­en als Britney Spears, Alyssa Milano, Fergie en Cameron Diaz en flirts met Kylie Minogue en Janet Jackson – herinner het Nipplegate-incident tijdens hun duet op de Super Bowl in 2004 – vormt hij nu al ruim tien jaar een koppel met actrice Jessica Biel.

Van onbereikba­ar tieneridoo­l lijkt Timberlake te zijn uitgegroei­d tot een allemansvr­iend. Wat een recensent in 2007 na JT’s concert in het Sportpalei­s al vaststelt, lijkt nog steeds op te gaan: “Iedereen houdt van Justin Timberlake. De krijsende meisjes op de voorste rijen, de ouders die hun dochters vergezelde­n, de jongen met het ironische Temptation Island-shirt, de hippe dertigers en veertigers die uit hun dak gingen, de alternatie­ve kids die vandaag op de weide van Werchter staan…”

Zelfs voetballie­fhebbers wil hij te vriend houden. Opdat die afgelopen woensdag de halve finale van Engeland op het WK niet zouden moeten missen, heeft Timberlake zijn concert in Londen enkele uren uitgesteld en schermen laten aanrukken. Op Twitter deelt JT mee dat hij de wedstrijd met zijn fans wil volgen; “I want to see it, you want to see it, we all want to see it. We’re going to watch this together, and you know what? It’s coming home.”

 ??  ??
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium