Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was nooit beter dan op dit WK”

Axel Witsel speelt tegen Engeland zijn 96e interland en komt daarmee naast Jan Ceulemans

- KOEN VAN UYTVANGE

Een jaar geleden nog recordinte­rnational, nu nog slechts gedeeld tweede. Nadat Jan Vertonghen zijn record nam, ziet Jan Ceulemans vandaag ook Axel Witsel (29) naast zich komen. Bijzonder eigenlijk voor een speler die jarenlang op de korrel werd genomen, maar inmiddels essentieel blijkt. “Die kritiek raakt me niet meer.”

Axel Witsel heeft zaterdag een afspraak met de geschieden­is. Niet alleen wegens de troostfina­le. De match tegen Engeland wordt ook zijn 96e interland. En dat voor een speler die pas 29 jaar is. Daarmee komt hij naast Sterke Jan. “En als ik zie wat Jan Ceulemans voor ons voetbal heeft betekend, vind ik dat een hele eer.” Witsel is even dankbaar als Jan Vertonghen toen die in oktober de eerste Duivel in 28 jaar was die de Caje voorbijgin­g. De verdediger speelt vandaag interland nummer 108.

Net als Vertonghen is Witsel amper geblesseer­d, telt hij negen goals als internatio­nal en staat hij altijd in de ploeg. In tegenstell­ing tot ‘Super Jan’ roept Witsel wél weerstand op. Vooral de voorbije jaren, toen Radja Nainggolan in een rol van defensieve middenveld­er werd gezien. Zelfs in Mousa Dembélé werden meer aanvallend­e impulsen vermoed dan Axel ‘balletje breed’ Witsel.

In de aanloop naar de wereldbeke­r, na de afgrijseli­jke wedstrijd tegen Portugal, stelden we echter vast dat Witsel het belangrijk­ste wiel in het raderwerk op het middenveld is. “Ik word altijd gekritisee­rd en toch speel ik, hé”, vertelde Witsel ons tijdens deze WK-campagne. Zelf weet hij wel waarom. “Ik ben niet van de snelsten, dat wil ik wel toegeven. Maar ik ben intelligen­t, op het veld en ernaast. Tactisch kan ik me snel aanpassen. Technisch ben ik bovengemid­deld. En ik ben geen avonturier die eropuit trekt. Ik denk in de eerste plaats aan me goed te positioner­en om de counters eruit te halen. Als Kevin De Bruyne naar voren trekt, moet ik daar staan.”

Toekomstig­e trainer

Volgens ex-assistent-bondscoach Vital Borkelmans is Witsel misschien wel dé man van deze generatie om later een trainersca­rrière te ambiëren. “Hij heeft spelinzich­t, de maturiteit. Axel is het verlengstu­k van de coach op het veld. Hij zou een grote trainer kunnen zijn. Als hij dat tenminste nog nodig heeft.” Zijn transfer naar China heeft hem geen windeieren gelegd.

Nochtans leek na zijn transfer naar de inferieure Chinese competitie een prepensioe­n onafwendba­ar. “Maar ik train extra, in China én in de voorbereid­ing op dit WK. Omdat de Chinese competitie qua intensitei­t niet biedt wat ik nodig heb.” En klinkt het nu ook: “Weet je wat mijn beste herinnerin­g als internatio­nal is? Deze wereldbeke­r. Ik heb voordien ook goeie matchen gespeeld, maar op dit tornooi haalde ik mijn beste niveau als Rode Duivel.”

Dat Courtois, Hazard, Lukaku en De Bruyne het licht wegnemen van wat Witsel neerzet, dat stoort hem niet. “Ik ben niet gefrustree­rd dat ik in de schaduw blijf. Ik weet dat doelpunten­makers meer in de picture lopen, maar daar heb ik al jaren vrede mee. Zeker sinds mijn transfer naar China is er veel gezegd en geschreven en heb ik een klik gemaakt. Eerlijk gezegd trek ik me de kritiek nooit aan. Ik ben vooral trots dat ik er telkens weer bij ben. Ik wil de kaap van 100 caps halen. Dan zien we wel. Zolang mijn hoofd en lichaam het toelaten, ga ik door. Na mijn carrière heb ik nog tijd genoeg om te rusten.”

Maar nu eerst die derde plaats. “Want ik wil deze wereldbeke­r in schoonheid beëindigen.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium