Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het wordt weer een overrompel­ing

Brussel bereidt zich voor op huldiging Duivels

- CHRIS SNICK

“Kom vroeg en kom niet met de auto.” Die raad geeft de politie voor de huldiging van de Duivels, morgen zondag in Brussel. Hoeveel man er komt afgezakt, kunnen ze “onmogelijk inschatten”, maar ze verwachten veel volk. De stad laat weten dat de Grote Markt vanaf 9.000 man onherroepe­lijk dichtgaat. Wie sowieso niet tussen de massa zal staan, zijn de trouwste fans van onze nationale helden. “Wij vliegen pas maandag terug uit Rusland”, klinkt het ontgoochel­d.

Na Mexico ‘86 daverde Brussel op zijn grondveste­n, en de kans is groot dat dit zondag opnieuw het geval zal zijn. Op de Facebookpa­gina van de Rode Duivels lieten al meer dan 17.000 mensen weten te zullen komen, of toch zeker geinteress­eerd te zijn.

“Het is natuurlijk altijd moeilijk in te schatten hoeveel er daarvan komen én of ze alleen zijn of extra volk meebrengen”, zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. “Maar sowieso zijn we voorbereid op veel mensen. Hoeveel manschappe­n we inzetten, communicer­en we niet. We doen dat nooit. Maar ik kan wel zeggen dat er tijdens het volledige traject van de open bus agenten zullen meestappen voor de veiligheid. Net zoals dat het geval was na Mexico ‘86.”

Controle aan ingang

De open bus vertrekt aan de Kunstberg, maar de grote massa wordt verwacht op de Grote Markt, waar de Duivels hun supporters rond 15 uur groeten. Meer dan 9.000 man zal daar niet toegelaten worden. “Dan gaat de markt dicht”, zegt Van de Keere. “Wel zullen er grote schermen staan op het Beursplein en op het Albertinap­lein. Wie wil, kan daar alles volgen. Of ze kunnen ook langs het parcours tussen de Kunstberg en de Grote Markt staan.”

Wie op de Markt komt, moet langs een controlepo­st. “We vragen sowieso geen grote tassen mee te nemen. Of glas en andere zaken waarmee mensen verwond kunnen worden.” Vlaggen mogen wel.

De politie raadt ook aan vroeg genoeg te vertrekken. “Het best neem je ook het openbaar vervoer, want het traject tussen het Kasteel van Laken en de Grote Markt zal tijdens de passage volledig afgesloten worden.”

Bij zowel NMBS als MIVB leggen ze geen extra treinen of bussen in. “Dat is niet nodig”, zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. “We hebben het hier over Brussel Centraal, het station waar de meeste treinen van het land heen rijden. Die capaciteit is voldoende.” Bij de MIVB laten ze weten alles op het moment zelf op te volgen. “Indien nodig kunnen we extra bussen inzetten. Al is dat niet altijd even makkelijk als het zeer druk is. Dan staan onze voertuigen namelijk ook in de file.”

Geblindeer­de bus

De politie vraagt mensen ook niet post te vatten aan het Kasteel van Laken. “Daar zullen de Duivels met een dichte en geblindeer­de bus vertrekken. Je zal er dus niets te zien krijgen. Hetzelfde geldt voor het traject tussen het Kasteel en de Kunstberg.”

Wie sowieso ook geen glimp van de Duivels zal opvangen in Brussel, zijn – vreemd genoeg – hun trouwste supporters. “Diegenen die elke match, van het begin van het WK tot het eind, volgden, zul- len het inderdaad moeten missen”, zegt Michael Vanderstee­n van supporters­club De Bemvoort. “Pas maandag vliegt onze groep met de ‘Fan Flight’ terug. Natuurlijk is dat jammer. Net diegenen die het trouwst supporterd­en, zijn er niet bij. Twee dagen wachten en we waren er ook geweest. Al begrijpen we het ook wel wat. Het is niet simpel om de Rode Duivels nog langer in België te houden.” Ook supporter van het eerste uur Ludo Rollenberg zit tot maandag in Rusland. “Ik was graag naar Brussel geweest”, zegt hij. “Verschille­nde mensen van onze groep vinden het zeer jammer. Maar ja, die spelers willen natuurlijk ook op vakantie, hé. En de zondag is een ideale dag voor de huldiging, dan kan er veel volk gaan. Ik snap ook wel dat ze dat dan niet op dinsdag willen organisere­n. Even was er wel hoop, mochten we misschien met de spelersvlu­cht mee. Maar die zit jammer genoeg vol.”

Wie net zoals Ludo Rollenberg en de trouwste supporters ook niet naar Brussel kan, heeft wel de mogelijkhe­id alles op tv te volgen. Zowel VRT als VTM zenden de huldiging live uit.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Verwacht wordt dat de Grote Markt van Brussel, net als na het WK ‘86, vol met supporters zal lopen.
FOTO ISOPIX Verwacht wordt dat de Grote Markt van Brussel, net als na het WK ‘86, vol met supporters zal lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium