Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij hield me twee jaar gegijzeld”

Vlaamse actrice (27) beschuldig­t beroemde Franse regisseur Luc Besson van verkrachti­ng

- MARC KLIFMAN

Ze krijgt doodsbedre­igingen en de kans bestaat dat ze nooit meer in de cinema aan de bak komt. Toch is de Vlaamse actrice Sand Van Roy (27) opgelucht dat haar verhaal eindelijk bekend is. Ze beschuldig­t de Franse filmmaker Luc Besson (59) ervan dat hij haar twee jaar lang heeft verkracht. “Ik hoop dat ik met mijn getuigenis andere mensen heb geholpen.”

Het zijn heftige dagen, geeft de Vlaamse Sand Van Roy (27) toe vanuit Parijs. Geen wonder, want Frankrijk is in de ban van haar beschuldig­ingen aan het adres van de machtigste regisseur van Frankrijk en een van de belangrijk­ste filmbazen van Europa.

Sand Van Roy groeide op in de buurt van Hasselt. Haar moeder, een arts, woont nog steeds in Knokke-Heist. Maar haar dochter trok op haar zeventiend­e al het huis uit. Sinds vier jaar heeft ze zich gesetteld in Parijs.

Ze verdiende er eerst centen als model, later in de stand-upcomedy. Tot ze door Luc Besson werd

Sand Van Roy

Actrice

‘‘Hij heeft me veel pijn gedaan. Ik ben twee keer flauwgeval­len.’’

ontdekt voor een rolletje in de film Valerian and the City of a Thousand Planets, een blockbuste­r van 200 miljoen euro. De zoveelste succesfilm van Besson, die eerder ook Nikita, Léon en Taxi maakte. Rolletjes beloofd

Besson is een begrip in Frankrijk. Maar hij dreigt van zijn sokkel te vallen, nu hij vergeleken wordt met Harvey Weinstein. “In twee jaar tijd ben ik meerdere keren door Luc verkracht”, zegt Van Roy. “Het begon heel onschuldig, maar elke keer wanneer hij me zag, ging hij verder. Ik zat gegijzeld in een situatie waarin ik niets kon zeggen. Hij manipuleer­de mij en ook andere vrouwen, omdat hij wist dat we hem nodig hadden.”

De Vlaamse actrice vertelt hoe Besson voorzichti­g haar vertrouwen won en haar de hoofdrol in haar eigen langspeelf­ilm Olga beloofde. Een film waaraan Van Roy in opdracht van Besson anderhalf jaar werkte. Tot zijn ware bedoelinge­n naar boven kwamen: onder haar rok zitten en geforceerd­e seksuele contacten opdringen. “Natuurlijk wilde ik daar niet in meegaan. Maar ik wilde ook geen kruis maken door mijn filmcarriè­re.”

In twee jaar tijd werden de ontmoeting­en met Besson volgens Van Roy steeds gewelddadi­ger. De laatste verkrachti­ng dateert van nog geen twee maanden geleden, op 17 mei in het chique vijfsterre­nhotel Bristol in Parijs. De Vlaamse moest naar zijn kamer komen. Zogezegd om over haar rol in zijn volgende film Anna te praten. “Maar hij heeft me toen vreselijk pijn gedaan. Toen het eindelijk gedaan was, ging ik naar de badkamer en toen gaf hij mij een klap in mijn rug en ging ik bewusteloo­s tegen de grond. Ik ben er zeker van dat het mijn leven had kunnen kosten.”

De actrice stapte een dag later naar de politie. “Aanvankeli­jk was ik nooit van plan om te praten. Maar na de Weinstein-saga moest ik wel. Ook al krijg ik nu doodsbedre­igingen. Maar er moet gerechtigh­eid komen.”

Ontkennen

Intussen blijkt dat Sand Van Roy alvast de steun krijgt van vier andere vrouwen, die gelijkaard­ige verhalen lieten optekenen in Franse media. Van aanranding tot verkrachti­ng. Kris Luyckx, de raadsman van Van Roy, overweegt ook een klacht in te dienen in ons land. Hij werkt ook samen met een internatio­naal team van advocaten, omdat het mogelijk om veel meer slachtoffe­rs gaat.

Luc Besson zelf, naar verluidt gevlucht naar de VS, ontkent alles. “Mijn cliënt spaart zijn uitleg voor de onderzoeke­rs. Hij houdt zich ter beschikkin­g van de gerechteli­jke politie”, aldus zijn advocaat. “Tja, wat had je verwacht?” zegt Van Roy cynisch. “Weinstein deed hetzelfde. Ze ontkennen allemaal. Typerend voor criminelen, zeker?”

 ?? FOTO RR ?? Luc Besson op de première van Taxi 5, waarin hij Sand Van Roy een rolletje
gaf. FOTO AFP
FOTO RR Luc Besson op de première van Taxi 5, waarin hij Sand Van Roy een rolletje gaf. FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium