Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oorlog op de kasseien

Favorieten sterven meer dan drie uur lang duizend doden in Hel van het Noorden: de balans

- WIM VOS

Eentje heeft zelfs nooit Roubaix gezien. Enkele anderen kwamen er met vertraging toe. Maar allemaal zijn ze duizend doden gestorven om heelhuids over de kasseien te geraken. Drie en half uur lang was het bij de Tourfavori­eten lekke banden, valpartije­n én seconden tellen. De eindbalans. Richie Porte Opgave

Eindbalans? Opgave met een gebroken schouderbl­ad.

Oorzaak? Een valpartij nog voor de eigenlijke kasseistro­ken werden aangesnede­n. “We hebben nog meer dan vijf minuten gewacht om de knoop door te hakken”, aldus sportdirec­teur Baldato. “Maar dan heeft de dokter beslist dat hij naar het hospitaal moest.”

Hoe dramatisch? Heel dramatisch. Voor het tweede opeenvolge­nde jaar had Richie Porte, dé klassement­srijder van BMC, alles op de Tour gezet. Voor het tweede jaar op een rij moet hij na dik een week opgeven – vorig jaar viel hij in de afdaling van de Mont du Chat en brak hij zijn sleutelbee­n. Nu zijn schouderbl­ad. Hij zal pas over zes tot acht weken weer kunnen koersen. “Ik ben er kapot van”, aldus Porte.

Meteen is BMC als ploeg helemaal onthoofd. Op Van Avermaet na was de ploeg volledig rond Porte gebouwd. Bovendien verloor ook Tejay Van Garderen, eerste luitenant van Porte maar mogelijk een alternatie­f voor het klassement, heel kostbare tijd. Hij wachtte eerst op zijn kopman, kon toch in het peloton terugkeren, maar raakte op zijn beurt betrokken bij een valpartij en kwam bijna zes minuten na Degenkolb over de streep. “Dit is een gigantisch­e klap”, gaf Baldato meteen toe. “Onze hoop op een goed klassement, laat staan op het podium in Parijs, ligt hiermee definitief aan diggelen.”

Voor Van Avermaet persoonlij­k is het wel een goede zaak. Hij heeft de rest van de Tour de vrije hand en krijgt er meteen een boel ploegmaats bij die niet langer in dienst van Porte maar wel in zijn dienst kunnen rijden indien de situatie daar om vraagt.

Geraint Thomas en Chris Froome tweede op 43” en achtste op 1’42”

Eindbalans? Kwamen netjes binnen in de groep van de favorieten.

Pech gehad? Froome viel net als ploegmaats Kwiatkowsk­i, Bernal en Rowe, maar allen zonder letsels. Wat zegt ploegleide­r Servais Knaven? “Op de opgave van Porte na blijft de schade bij de meeste klassement­srenners miniem. Ondanks de valpartije­n en de pech reden we als ploeg perfect en altijd attent vooraan. Met Geraint hebben we nog altijd de best geplaatste klassement­srenner en ook Chris komt de top tien binnen. Het is niet omdat Geraint een minuut voor Froome staat, dat hij nu evenveel kopman wordt. Chris blijft onze enige kopman. Geraint blijft de reservekop­man. Als er straks in de bergen niemand overblijft om Chris bij te staan, dan zal Geraint dat doen. Alleen als Chris uitvalt of tien minuten achterstan­d heeft, mag Geraint voor eigen rekening rijden.”

Adam Yates negende op 1’42”

Eindbalans? Kwam netjes binnen in de groep der favorieten. Pech gehad? Valpartije­n van Jack Bauer en Damien Howson, beiden zonder erg. Wat zegt ploegleide­r Matt

White? “Een heel goede dag. Alle acht renners hebben gezond en wel de finish bereikt, en we hebben Adam gebracht waar hij moest zijn. Het was voor hem een crazy dag, maar hij overleefde prima. Hij reed over de kasseien met de flair van een ervaren voorjaarsr­enner.”

Mikel Landa tiende op 1’42”

Eindbalans? Verloor zeven seconden op de groep van de favorieten.

Oorzaak? Een valpartij op 25 km van de streep

Nog pech gehad? Ploegmaat Rojas gaf op met een pijnlijke schouder. Geen breuk.

Wat zegt hijzelf? “Op een ongevaarli­jk moment nam ik mijn bidon om te drinken, maar bleef met mijn wiel haperen in een riool. Ik viel hard, maar voorlopig blijft de schade beperkt tot een pijnlijke schouder en oppervlakk­ige schaafwond­en op mijn bovenlicha­am. Op een bepaald moment bedroeg de achterstan­d een minuut. Dankzij meesterwer­k van Bennati, Erviti en Amador hebben we de schade wonderwel kunnen beperken. Die mannen reden een ploegentij­drit met zijn drieën. Als de impact van de val de komende dagen meevalt, ben ik nog altijd op schema voor een goed klassement. In de Giro van 2016 viel ik halfweg ook zwaar, maar was ik in de derde week bij de beste klimmers.”

Vincenzo Nibali twaalfde op 1’48”

Eindbalans? Kwam netjes binnen in de groep van de favorieten.

Pech gehad? “Nee”, aldus ploegleide­r Rik Verbrugghe. “Zelfs geen enkele lekke band.”

Toch een minpuntje? De val van Sonny Colbrelli, de spurter van de ploeg. “Maar hij is de enige van de ploeg die echt averij heeft opgelopen.” Wat zegt zijn Belgische ploegleide­r? “Het belangrijk­ste was geen tijd verliezen vandaag”, aldus Rik Verbrugghe. “Dat is perfect gelukt. Ook door een dosis geluk. Hoewel: ik zie dat Van Avermaet ook geen enkele keer lek heeft gereden. Dat heeft toch met stuurvaard­igheid te maken. Een klein minpuntje: we hadden stiekem gehoopt om tijd te pakken op de andere favorieten. Dat is niet gebeurd.”

Tom Dumoulin vijftiende op 2’03”

Eindbalans? Kwam probleemlo­os binnen in de groep van de favorieten.

Pech gehad? Niets. Geen lekke band, geen valpartij.

Wat zegt hijzelf? Dat hij toch op iets anders gehoopt had. Dumoulin reed van alle klassement­srenners het best over de kasseien en had gehoopt enkele concurrent­en op achterstan­d te zetten. “Het is doodzonde dat ik hier met mijn goede benen geen verschil kan maken”, klonk het. “Ik was misschien wel de sterkste van de klassement­srenners. Op een strook kon ik echt volle bak doortrekke­n en brak het in enkele groepjes. Maar dan viel het vooraan weer stil.” Wat zegt zijn Belgische luitenant? “Dat onze opdracht volbracht is”, aldus Edward Theuns, die zelf aan een valpartij een fikse schaafwond­e overhield. “We hebben Tom veilig over de kasseien gebracht. Hij heeft geen tijd gewonnen, maar ook geen tijd verloren. Dat is toch het belangrijk­ste.”

Romain Bardet zeventiend­e op 2’32”

Eindbalans? Vijftien seconden verlies op Jungels, zeven seconden verlies op de groep met Froome, Dumoulin, Nibali en alle andere favorieten.

Oorzaak? Drie lekke banden en twee fietswisse­ls.

Toch een opsteker? Zijn ploeg bleek zeer solide en slaagde er met een goede Gallopin en Naesen in het tijdverlie­s te beperken. Wat zegt zijn Belgische luitenant? “Al bij al ben ik toch redelijk content”, sprak Oliver Naesen. “Hij heeft drie keer lek gereden, is twee keer van fiets moeten wisselen en uiteindeli­jk waren we vlak voor de finish toch weer zo goed als bij de favorieten. We hebben de schade heel goed beperkt.”

Of Bardet Naesen heel dankbaar moest zijn nadat die hem keer op keer had teruggebra­cht? Lachend: “Nee, daarvoor word ik betaald. Ik ben hem alleen op het hart blijven drukken dat hij nooit moest panikeren. Zelfs niet toen hij na weer een lekke band op zes kilometer van de finish mij toeriep: ‘Dat is toch niet te geloven!”

Maar het had wel anders kunnen lopen, besefte Naesen. Zonder pech had Bardet misschien wel kunnen uitlopen op de anderen. “Hij voelde zich supergoed en zei constant: bij de volgende strook ga ik een bom gooien en alles uiteenrijd­en. Als je klassement­sman dat zegt, ben je content. Probleem was dat hij twee seconden later weer lek reed. Dan ben je er vet mee.”

Nairo Quintana 21ste op 2’50”

Eindbalans? Kwam netjes binnen in de groep van de favorieten.

Pech gehad? Collega-kopman Landa viel en verloor tijd. Ploegmaat Rojas gaf op met een pijnlijke schouder.

Wat zegt hijzelf? “Ik ben trots over mijn dag. Ik kwam tussen de specialist­en van de kasseien over de streep. Een keer zat ik wel in een benarde situatie toen we in het begin van de rit werden verrast door een waaier, maar mijn ploegmaats brachten mij snel terug. Ik hoop met het oog op de Alpenritte­n goed te herstellen van deze oorlogsdag.”

Rigoberto Uran 22ste op 2’53”

Eindbalans? Na de uitgeschak­elde Porte de grootste verliezer van de dag. Verloor 1’55” op Degenkolb en net geen anderhalve minuut op Froome en co.

Pech gehad? Twee keer achterop geraakt door val voor hem, twee keer zelf gevallen en twee fietswisse­ls. Wat zegt zijn Belgische luitenant? “Hoeveel pech kan je hebben”, zuchtte Sep Vanmarcke. “Na zijn eerste val hebben we Uran onmiddelli­jk kunnen terugbreng­en. Maar dan viel hij opnieuw, was zijn kader gebroken en moest hij de fiets van Simon Clarke nemen. Weer konden we hem terugbreng­en, waarna zijn dérailleur afbrak. Was het weer wachten op een andere fiets. En net toen we hem een allerlaats­te keer hadden teruggebra­cht, scheurde het vooraan. Toen was het om zeep. Bij de laatste achtervolg­ing hebben we hem niet meer kunnen terugbreng­en.”

Hoe dramatisch? Uran, vorig jaar nog het nummer twee in Parijs, staat nu 22ste in het algemeen klassement, exact drie seconden achter Quintana, maar wel 1’11” na Froome. Een ideale uitgangspo­sitie kan je dat bij het ingaan van de Alpen bezwaarlij­k noemen. Maar een ramp noemen ze het bij EF Drapac niet. Aldus Vanmarcke: “Als je alle tegenslag die we richting Roubaix hebben gehad optelt, valt de schade eigenlijk nog mee.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS FOTO BELGA ?? Richie Porte is de wanhoop nabij.Hij verdwijnt voor het tweede opeenvolge­nde jaar vroeg uit de Tour, dit keer met een gebroken schouderbl­ad.
FOTO PHOTO NEWS FOTO BELGA Richie Porte is de wanhoop nabij.Hij verdwijnt voor het tweede opeenvolge­nde jaar vroeg uit de Tour, dit keer met een gebroken schouderbl­ad.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium