Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Molen ’t Heiken krijgt eindelijk opknapbeur­t

- (jw) Info: cultuur@aartselaar.be

In een antwoord op een vraag van oppositiep­artij NAP antwoordde de schepen van Patrimoniu­m, Eddy Vermoesen (N-VA), dat de molen van ’t Heiken in september een langverwac­hte opknapbeur­t krijgt.

De molen op het Heiken aan de Reetsestee­nweg 35 kreeg begin deze eeuw een grondige herstelen onderhouds­beurt. Sindsdien zorgde de tand des tijds ervoor dat een aantal zaken dringend moeten aangepakt worden.

Kris Wils (NAP) interpelle­erde de vorige gemeentera­ad het schepencol­lege hierover. “Het uitzicht van onze molen toont dat hij er verwaarloo­sd bijstaat. Er is de laatste tijd niet veel gebeurd, terwijl in jullie beleidspla­n staat dat aan dit meer dan tweehonder­d jaar oude monument deze legislatuu­r onderhouds­werken zouden uitgevoerd worden.”

“We naderen het einde van deze periode en die nodige werken bleven tot nu toe uit. Bovenop de 21.000 euro werkingsmi­ddelen, waren nochtans 27.000 euro herstellin­gskosten in ons budget voorzien. Bovendien werden hiervoor ook subsidies bekomen.”

Schepen van Patrimoniu­m Eddy Vermoesen reageerde in zijn antwoord dat vooral ook de administra­tieve molen traag draait. “Van onze kant beschikken we sinds 2014 over een deskundige Patrimoniu­m. In samenspraa­k met een molinoloog werd ondertusse­n een beheerspla­n opgemaakt dat door Erfgoed Vlaanderen is goedgekeur­d. Hierdoor kunnen we voor alle werken aan de molen rekenen op een subsidie tot 80%.”

De schepen zei verheugd te zijn dat de eerste werkzaamhe­den voor half september gepland staan. “Bezoekers kunnen tijdens die werken onze molen niet bezoeken. Vanaf half of eind oktober kan dat terug elke 2de, 4de en laatste zondag van de maand van 13 tot 17u. Dat kan dan ook op andere dagen en uren, na afspraak via onze cultuurdie­nst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium