Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er heerst veel gelatenhei­d over al dat Brexit-gekibbel”

Antwerpse expat verbaast zich met Engelsen over wisselende houding van Britse politici

- PATRICK VAN DE PERRE

“Iedereen kijkt gelaten en met stijgende verbazing naar de soap die zich rond de Brexit afspeelt”, zegt de Antwerpena­ar Jan Cuppens. De man woont en werkt sinds twee jaar in Londen. Dit weekend zei de Britse premier Theresa May dat de Brexit op de helling staat.

Theresa May waarschuwd­e tijdens het afgelopen weekend de critici binnen haar partij dat een boycot van haar Brexit-strategie de geplande uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op het spel kan zetten. Bijna negen maanden voor de uitstap uit de Europese Unie, die op 29 maart 2019 gepland is, beleeft de regering-May een diepe crisis. De Brexit-hardliners in haar partij verzetten zich tegen de nieuwe koers van de premier, die een minder abrupte uitstap uit de EU nastreeft.

“Iedereen wacht af” “Het ene moment wordt er gepraat over een harde Brexit, dan is het weer een zachte en vervol-

Jan Cuppens

Antwerpse expat

gens nog iets anders. Niet alleen ik, maar ook veel Britten kunnen het allemaal niet zo goed meer volgen. Dat merk je ook in de gesprekken. Steeds meer Britten reageren gelaten op het geruzie. ‘We zullen het wel zien als er een echte beslissing wordt genomen’ is een veelgehoor­de opmerking”, zegt Jan Cuppens.

Het Brexit-witboek, dat onder grote druk van Theresa May tot stand kwam, stelt onder meer een vrijhandel­sakkoord met de Europese Unie voor. De hardliners willen vermijden dat het Verenigd Koninkrijk te nauw verbonden blijft met de EU.

Ze vrezen dat er in de loop van de onderhande­lingen meer toegevinge­n aan de EU zullen volgen. Onder meer de Brexit-minister David Davis en minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson stapten recent op omwille van die nieuwe strategie.

Werkvergun­ning

Jan Cuppens verwacht voor hemzelf dat een Brexit, in welke vorm dan ook, weinig zal veranderen. “Ik woon en werk ondertusse­n twee jaar in Londen. Het enige wat ik zal moeten doen wanneer de Britten uit de EU stappen, is een werkvergun­ning aanvragen. Maar dat zal geen probleem zijn.”

Voor mensen uit de Europese Unie die in de toekomst in het Verenigd Koninkrijk willen wonen en werken, ligt dat anders. “Zij zullen niet zomaar een werkvergun­ning krijgen. Voor hen ligt de lat een stuk hoger.”

Jan Cuppens ziet nog steeds een verdeeld land als het over de Brexit gaat. “Ik woon in Londen en daar koos niemand ervoor om de EU te verlaten. En ook nu zit niemand in de hoofdstad daarop te wachten. Het is ondertusse­n wel bekend dat vooral ouderen en Engelsen in het noorden van het land voorstande­r waren van een Brexit. Dat is een totaal andere soort mensen dan de mensen die in Londen wonen.”

‘‘Veel Britten kunnen het niet meer volgen en wachten tot er iets gaat gebeuren.’’

Verpleegst­ers

Toch heeft Jan Cuppens begrip voor wie voor een Brexit koos. “Het zijn vaak mensen die de Britse economie opnieuw willen zien aanzwengel­en en het moeilijk hebben met het hoge aantal buitenland­ers die in hun land werken. Soms ten koste van hun eigen kinderen. Alleen mogen deze mensen één ding niet vergeten: dat het Verenigd Koninkrijk die buitenland­ers in heel wat sectoren nodig heeft. De ziekenhuiz­en zullen het niet redden zonder buitenland­se verpleegst­ers.”

 ?? FOTO AFP ?? Tussen Theresa May en co ging het er in het parlement tijdens de afgelopen weken stevig aan toe, maar daar trok de Britse kiezer zich volgens Jan Cuppens weinig van aan.
FOTO AFP Tussen Theresa May en co ging het er in het parlement tijdens de afgelopen weken stevig aan toe, maar daar trok de Britse kiezer zich volgens Jan Cuppens weinig van aan.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium