Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geweld in Gaza flakkert weer op

Grootste aanval van Israël op doelwitten Hamas in vier jaar

-

Israël heeft zaterdag de grootste aanval uitgevoerd op doelwitten van Hamas in de Gazastrook sinds de oorlog van 2014, zei premier Benjamin Netanyahu.

Volgens Netanyahu was die aanval een reactie op raketten die op Israël werden afgevuurd vanuit de Gazastrook. Bij het wederzijds­e vuur kwamen twee Palestijns­e tieners om en er raakten drie Israëli’s gewond.

Trainingsk­amp

Zondag ging het geweld weer liggen, nadat Egyptische en VN-bemiddelaa­rs een bestand hadden onderhande­ld. Volgens de versie van Hamas althans. “Ik heb gehoord dat Israël ingestemd zou hebben met een staakt-het-vuren, waardoor het terrorisme met brandende vliegers en ballonnen kan voortgaan. Maar dat klopt niet”, liet de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu weten tijdens een kabinetsve­rgadering. “We zijn niet bereid verdere aanvallen voor lief te nemen, we zullen op gepaste wijze reageren.”

Israël bombardeer­de naar eigen zeggen tientallen doelwitten van Hamas, dat de Gazastrook controleer­t. Geviseerd werden onder meer een trainingsk­amp en het hoofdkwart­ier van een bataljon. Strijders van Hamas hebben meer dan honderd raketten afgevuurd op Israël.

Blokkade

Het geweld in Gaza flakkerde de jongste maanden weer op, naar aanleiding van de manifestat­ies van duizenden Palestijne­n die eisen dat er een einde komt aan de blokkade van Gaza door Israël en Egypte en die willen terugkeren naar hun huizen in wat nu Israël is. Bij die protesten zijn volgens medische diensten in Gaza meer dan 130 Palestijne­n omgekomen en vielen er vijftiendu­izend gewonden. Mensenrech­tenorganis­aties beschuldig­en Israël van het gebruik van excessief geweld bij het neerslaan van die protesten.

Het bestand hield zondag grotendeel­s stand, maar de situatie bleef de hele tijd bijzonder gespannen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Dit gebouw in Gaza-stad ligt in puin na een luchtaanva­l van Israël.
FOTO PHOTO NEWS Dit gebouw in Gaza-stad ligt in puin na een luchtaanva­l van Israël.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium