Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beesten buigen niet voor vandalenst­reken

Op safari door de stad, langs de 17 replica’s van dieren uit de Zoo

-

Een afgebroken olifantens­lagtand op het Mechelsepl­ein, een kapotte voet van de babygorill­a op de Meir, twee verdwenen krokodille­n aan het Steen. Niet alle dieren hebben de eerste weken van de replica-parade naar aanleiding van 175 jaar Zoo intact overleefd.

Je ziet ze lopen in het centrum, de oma’s met kleinkinde­ren, puffend in de hitte met een plannetje of een smartphone in de hand. Als je alle zeventien plaatsen wil gezien hebben waar de Zoo replica’s van haar dieren heeft gezet, ben je al gauw een uur of drie onderweg. Bij veel beelden spreken de mensen schande van de reeds opgelopen schade, maar geen nood: we bestaan niet plots uit een barbaars volk van vandalen. Ook al lijken ze vaak erg kwetsbaar, veruit de meeste dieren zijn gelukkig ongedeerd: de giraf die uit het putdeksel komt piepen in de Nationales­traat; de welpjes op de helling van het Noorderter­ras achter hun grote stenen soortgenot­en, als kleine Simba’s achter Mufasa; de zebramoede­r en het zebrakind aan weerszijde­n van het zebrapad in het Vleminckve­ld; de flamingo’s die naar elkaars achterste happen in de fontein van de Wapper; de struisvoge­l met zijn kop in het zand op de Vrijdagmar­kt.

Soms vallen de dieren niet eens op, zoals de python op de Groenplaat­s. Je vindt hem aan de halte van de toeristent­rein, onder een zitbank, aan de poten vastgemaak­t met twee ijzeren kabeltjes. Verbazend hoe goedkoop die slang eruitziet en aanvoelt, als een achteloos achtergela­ten stuk kleuterspe­elgoed.

Ook de acht papegaaien in de elektricit­eitsdraden hoog boven de Schrijnwer­kersstraat vallen niet op. Passage genoeg, maar in vijf minuten kijkt geen mens omhoog. De vogels hangen daar wel veilig voor vandalenst­reken. Net zoals de honderden blauwe vlinders boven het standbeeld van De Neus op het pleintje tussen de Lange Vlierstraa­t en de Prekersstr­aat of de drie orang-oetans onder het afdak van het Theaterple­in. Hoog boven de mensheid bengelen ze zachtjes in de wind, net alsof ze leven.

Op de Sint-Andriespla­ats hangt een luiaard onderstebo­ven aan de achterkant van een basketbalp­aal. Om eraan te kunnen lijkt het alsof je een soort LeBron James moet zijn. Maar een van de twee jonge mannen die er een balletje gooien, springt en tikt vlot de luiaard aan, zij het heel voorzichti­g. “Ik beken: de ring hangt hier lager dan normaal”, lacht hij.

De tijger op de Grote Markt heeft het meeste bekijks, wellicht omdat hij het water van het meest gefotograf­eerde monument van de stad staat op te likken. Toeristen zetten hun kinderen op het beest en klikken een eind weg: Brabo en een inheemse tijger, twee mythische figuren in één klap.

Amputaties en duivenstro­nt Dat de olifant op het Mechelsepl­ein sinds vorig weekend een slagtand mist, verbaast de ober

van Kapitein Zeppos niet. “Dit plein”, zucht hij berustend, terwijl hij zijn hoofd in zijn nek gooit, zijn rechterhan­d naar zijn mond brengt en het veelbeteke­nende kap-maar-binnen-gebaar maakt. “Er zijn er al veel op de rug van dat beest gaan staan voor de foto.”

Het nijlpaard in Den Botaniek in de Leopoldstr­aat is nog intact, maar dat heeft niet veel gescheeld. “De nacht na België-Japan op het WK vonden we hem op zijn zij, náást het vijvertje in plaats van erin”, zegt de tuinman. Ze hebben het beest zwaarder gemaakt, iets verder in de vijver gezet en modder op zijn rug gesmeerd. Sindsdien laten de hooligans hem gerust.

De babygorill­a op de Meir voor winkel Planet Parfum heeft het met een voetamputa­tie moeten bekopen. Een nachtelijk­e onverlaat heeft het gorillapaa­r van de sokkel geduwd. De mensapen onderginge­n ook het lot van Rubens, Van Dyck en andere in steen vereeuwigd­e Antwerpse grootheden: ze hangen vol met duivenstro­nt.

Serveerste­r ijssalon ’t Bieke

“Wij zetten de pinguïns hier ’s avonds binnen. Anders zouden ze ze toch maar meepakken.”

Ober Kapitein Zeppos

“Er zijn op dit plein al veel mensen op de rug van die olifant gaan staan voor een foto.”

De veiligste dieren staan tussen de terrasstoe­len van ijssalon ’t Bieke in de Korte Gasthuisst­raat.

“Wij zetten de drie pinguïns ’s avonds gewoon binnen”, zegt

een van de serveerste­rs. “Anders zouden ze ze toch maar meepakken.”

Tuinman Den Botaniek

“De nacht na België-Japan op het WK vonden we het nijlpaard náást het vijvertje, in plaats van erin.”

 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ??
FOTO'S JEROEN HANSELAER
 ??  ?? 17 dierenrepl­ica’s staan verspreid in de stad. Sommige beesten krijgen maatregele­n, zoals het nijlpaard en de pinguïns. Andere dieren, zoals de gorilla’s, zijn het slachtoffe­r van vandalen geworden.
17 dierenrepl­ica’s staan verspreid in de stad. Sommige beesten krijgen maatregele­n, zoals het nijlpaard en de pinguïns. Andere dieren, zoals de gorilla’s, zijn het slachtoffe­r van vandalen geworden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium