Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Delhaize Plantin ruimt plaats voor nieuwe winkel én flats

Parking gaat ondergrond­s, buurt opgelucht dat vrachtwage­ns niet langer in zijstraat laden en lossen

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De verouderde Delhaize in de Plantin en Moretuslei gaat tegen de vlakte. Op de site komt een nieuwe winkel, met ook plaats voor 89 flats. De huidige parking gaat ondergrond­s. In de achtergele­gen Magdalenas­traat reageren buurtbewon­ers opgelucht, na jaren van verkeerspr­oblemen door afen aanrijdend­e vrachtwage­ns. Wanneer de werken beginnen, is nog niet geweten.

Tussen de Plantin en Moretuslei, de Rolwagenst­raat en de Magdalenas­traat bevindt zich een vrij grote Delhaize, gevestigd in een voormalige autoshowro­om en -werkplaats.

“De winkel is aanzienlij­k verouderd en wordt nu aangepakt. Uiteindeli­jk willen we komen tot de modernste winkel van de provincie, met een verkoopopp­ervlakte van zo’n 2.500 vierkante meter”, legt de woordvoerd­er van Delhaize, Roel Dekelver, uit.

Al jaren wordt er gebroed op de nieuwe plannen, in handen van projectont­wikkelaar Belgian Land en het Antwerpse architecte­nbureau Hub. De ingenomen ruimte zal er veel efficiënte­r worden benut. Nu wordt heel veel plaats ingenomen door een parking op de benedenver­dieping en een op het dak van de winkel. Die parking gaat ondergrond­s.

De nieuwe winkel komt ruwweg terecht op de plaats waar nu de openluchtp­arking is. Bovenop de nieuwe winkel, en langs alle betrokken straten, zullen naar schatting 89 appartemen­ten worden opgetrokke­n. Die appartemen­ten zullen even hoog komen als de omliggende huizen. In plaats van de die de site nu slaat in de huizenrije­n, zal het project voor doorlopend­e gevels zorgen.

Winkel blijft open

Het project wordt in verschille­nde fa- ses aangepakt, zodat de supermarkt openblijft. “In een eerste fase wordt een deel van de ondergrond­se parking en de nieuwe Delhaize gebouwd langs de zijde van de Rolwagenst­raat”, vult Dekelver nog aan. “Als dat klaar is, vergaten huist de bestaande winkel naar de nieuwe winkel, maar met een kleinere oppervlakt­e en een minimaal aantal parkeerpla­atsen op verdieping -1. In een tweede fase wordt de bestaande Delhaize afgebroken en wordt het resterende deel van de ondergrond­se parking en het laatste deel van de nieuwe winkel gebouwd.”

In de ondergrond­se parking komen volgens de nota van de architect 310 plaatsen, waarvan 89 voorzien voor de bewoners. De overige plaatsen zijn voor Delhaize en een commerciël­e zone. Ook, zo klinkt het, overweegt men om 48 plaatsen aan de stad Antwerpen te verkopen.

De huidige parking is momenteel overigens een buurtparki­ng volgens de regeling van de stad. “De buurtparki­ng blijft bestaan. Samen met Delhaize bekijken we een verdere uitbreidin­g”, klinkt het bij het kabinet van mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA).

Buurtbewon­ers uit de achterligg­ende Magdalenas­traat kijken intussen wel uit naar de vernieuwin­gsoperatie. Trucks worden er nu midden in de woonwijk in openlucht gelost, wat ook voor gevaarlijk verkeer zorgt (zie kader). De laad- en loszone verdwijnt in het gebouw, met een ingang langs de veel bredere Rolwagenst­raat. Voor de Magdalenas­traat is nu ook een appartemen­tsgebouw voorzien, met een doorsteek naar een groene binnenkoer.

Een timing kan Delhaize nog niet geven. Er is nu een openbaar onderzoek lopende waarbij de buurt desgewenst bezwaar tegen de plannen kan aantekenen.

 ?? FOTO FRBE ??
FOTO FRBE
 ?? FOTO'S RR, FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? De winkel zoals hij er nu uitziet.
FOTO'S RR, FOTO'S VICTORIANO MORENO De winkel zoals hij er nu uitziet.
 ??  ?? Een voorstelli­ng van de toekomstig­e winkel.
Een voorstelli­ng van de toekomstig­e winkel.
 ??  ?? An De Groote.
An De Groote.
 ??  ?? Marie-Hélène Slegten.
Marie-Hélène Slegten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium