Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brandweer redt zeven uitgebroke­n koeien uit vijver

Eigenares melkveebed­rijf hoopt dat ongeboren kalfjes van uit water geredde koeien gezond ter wereld komen

-

Toen zeven koeien in een wei in de Paaltjesdr­eef gisteren werden opgeschrik­t, braken ze uit en kwamen ze in een vijver terecht. Twee brandweerp­osten waren nodig om de dieren te redden. Ook de eigenares van het melkveebed­rijf ging mee het water in om te helpen. “Gelukkig gebeurde het niet ’s nachts: dan hadden de dieren het niet overleefd.”

Het was een opmerkelij­k interventi­e die de brandweer van Malle en Schoten in de Paaltjesdr­eef in Malle moest uitvoeren. Zeven koeien moesten bevrijd worden. “De koeien stonden in een wei in de buurt van een voormalig kasteel. Wellicht werden ze opgeschrik­t door het geluid van een voertuig, waardoor ze uitbraken en in de vijver belandden”, zegt Jessica De Boeck van de brandweerz­one Rand.

Graafmachi­ne

“De brandweer moest met een graafmachi­ne een stuk van de vijver uitgraven om de dieren eruit te krijgen. Maar een van de koeien was te bang en geraakte niet op eigen krachten uit het water. De collega’s van de brandweerp­ost Schoten werden daarom met een bootje en duikmateri­aal opgeroepen om haar te redden.”

De koeien waren erg geschrokke­n, maar stellen het alle zeven goed. “Omdat het water zo diep was, was het niet voor de koeien niet makkelijk om weer op het droge te geraken”, zegt Hilde, de eigenares van het melkveebed­rijf. “Er stonden ook veel mensen rond, dus ik was bang dat ze zouden wegzwemmen. Ik besloot daarom mijn broek en sokken uit te trekken en zelf het water in te gaan om hen te helpen.”

Hilde en haar man mogen van geluk spreken dat het incident niet ’s nachts gebeurde, zegt Hilde. “Want dan hadden de koeien kunnen sterven. Het was een fietser die voorbijkwa­m en zag dat de koeien waren uitgebroke­n. Hij verwittigd­e de brandweer, gelukkig maar.”

Maar ook nu zou het hele verhaal nog triest kunnen eindigen: de (nog jonge) koeien waren drachtig, dus de kans zit erin dat de kalfjes dood worden geboren.

“Hopelijk zijn er nog een paar die het overleven, maar dat is afwachten. Maar we zijn al blij dat de koeien gered zijn. Schrikken was het zeker wel, dit moet geen tweede keer gebeuren.”

Jessica De Boeck Brandweerz­one Rand ‘‘Waarschijn­lijk schrokken de koeien door het geluid van een voertuig, braken ze uit en belandden ze in het water.’’

Hilde Eigenares melkveebed­rijf ‘‘Ik was bang dat mijn koeien zouden wegzwemmen, dus ik heb m’n sokken uitgetrokk­en en ben in het water gedoken.’’

 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM
 ?? FOTO'S BFM ?? De brandweer kon de dieren uit het water halen, maar dat ging niet zonder slag of stoot.
FOTO'S BFM De brandweer kon de dieren uit het water halen, maar dat ging niet zonder slag of stoot.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium