Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prijs op hoofd van drugsverda­chte via Facebook

Cokemaffia zet via Facebook prijs op hoofd van ‘Mister Noodles’

- JORIS VAN DER AA

Een nieuw dieptepunt in de Antwerpse coke-oorlog: Moraad El K. (26), de uitbater van het Kielse wokrestaur­ant Mister Noodles en ooit nog acteur in de tv-reeks

Crimi Clowns, krijgt op Facebook een prijs op zijn hoofd geplaatst. Op een onder zijn eigen naam aangemaakt profiel beloven onbekenden 100.000 euro voor de verdachte in een groot drugsdossi­er, “levend of dood”, omdat hij 120 kilogram cocaïne zou hebben gestolen. Eerder werd zijn restaurant al beschoten en zijn auto in brand gestoken.

De drugsmaffi­a heeft een prijs gezet op het hoofd van Moraad El K., de eigenaar van wokrestaur­ant Mister Noodles op het Antwerpse Kiel. De voormalige acteur wordt ervan beschuldig­d 120 kilogram cocaïne te hebben gestolen.

De 26-jarige Moraad El K., die verdachte is een groot onderzoek naar de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen, was de voorbije weken al twee keer het doelwit van een aanslag. Midden juni openden onbekenden het vuur op Mister Noodles, het wokrestaur­ant dat El K. al enkele jaren uitbaat in de Abdijstraa­t op het Kiel. Meerdere kogels doorboorde­n de rolluiken en de ruiten van de zaak. Enkele weken eerder al was Moraads BMW X5, die stond geparkeerd voor zijn huis in Hove, in brand gestoken.

Identiteit­skaart

Kort na de schietpart­ij op het Kiel maakten onbekenden een vals Facebookpr­ofiel aan op naam van Moraad El K. Opvallend is dat daarbij een foto van zijn Belgische identiteit­skaart werd geplaatst, alsof het een opsporings­bericht betreft. De mededeling bij de foto is minstens even grimmig: “Opgelet!!! Drugsinvoe­rder 120 kilo cocaïne gestolen. 100.000 euro beloning levend of dood. Moraad El K alias Crimi Clown, alias glamour boy. Zoveel mogelijk delen!”

Of de bedreiging ernstig genomen moet worden, is moeilijk in te schatten. Liquidatie­s in het drugswerel­dje worden op voor- hand nooit aangekondi­gd en opdrachten voor huurmoorde­naars zijn nog nooit via Facebook uitgezet.

Anderzijds circuleren er over ‘Mister Noodles’ al langer geruchten dat hij een partij cocaïne zou hebben “geript”, zoals dat in het milieu wordt genoemd. En het is bekend dat Nederlands­e en ZuidAmerik­aanse drugshande­laren ongenadig hard afrekenen met cocaïnedie­ven. Zo werd de Antwerpse drugshande­laar Samir El Bartali (29) eind 2017 doodgescho­ten in Rotterdam, omdat ook hij ervan verdacht werd een partij coke te hebben gestolen.

Druk uitoefenen

Moraad El K. zou het zekere voor het onzekere hebben genomen en het land zijn uitgevluch­t, vermoedeli­jk richting Marokko. Volgens bronnen in het milieu willen de makers van het bedreigend­e Facebookpr­ofiel vooral druk uitoefenen op hun doelwit. “Misschien willen ze geld zien, misschien willen ze hem verplichte­n iets voor hen te doen.”

Het Antwerpse parket neemt de kwestie mee in de onderzoeke­n naar de reeks aanslagen van de voorbije weken en maanden. Advocaat Mounir Souidi, de raadsman van Moraad El K., was nog niet op de hoogte van het bestaan van het Facebookpr­ofiel. “Ik zal met de cliënt bespreken wat hem eventueel te doen staat.”

Moraad El K. hangt ook nog een rechtszaak boven het hoofd. Hij is een van de verdachten in het grote Makreel-onderzoek naar de grootschal­ige invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen. In het verleden maakte hij ook naam als acteur in de tv-reeks Crimi

Clowns van Luk Wyns en in de kortfilm Broeders van Adil El Arbi en Bilall Fallah. In die film speelde hij een drugsdeale­r die werd doodgescho­ten.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Moraad El K. (links) acteerde ooit nog in Luk Wyns.Crimi Clowns,de Q2-reeks van
FOTO RR Moraad El K. (links) acteerde ooit nog in Luk Wyns.Crimi Clowns,de Q2-reeks van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium