Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recht van de schoolbank­en naar hun droomjob

Nieuw talent op MNM deze zomer: Kawtar Ehlalouch (21) uit Dendermond­e, Cato Peeters (20) uit Rijmenam en Maurane Proost (21) uit Brasschaat

- TOM VETS MNM Summertime Late Night, op maandag, dinsdag en woensdag tussen 21u en middernach­t op MNM

MNM jaagt nieuw talent de ether in. Deze zomer debuteren Kawtar Ehlalouch, Cato Peeters en Maurane Proost op de hitzender van de VRT. “De beginnerss­tress begint al wat af te nemen”, klinkt het na enkele uitzending­en.

Elke zomer geeft MNM de kans aan jong talent om ervaring op te doen achter de microfoon. Een kweekvijve­r die rendeert, want de intussen vertrouwde stemmen Dorianne Aussems, Sander Gillis, Sen De Paepe, Evelyn De Backer, Aster Nzeyimana en Julie Van den Steen hebben zo hun eerste stappen gezet bij de radiozende­r. Nu is het de beurt aan Kawtar Ehlalouch uit Dendermond­e, Cato Peeters uit Rijmenam (Bonheiden) en Maurane Proost uit Brasschaat. Zij presentere­n sinds begin juli afwisselen­d het programma MNM Summertime

Late Night, telkens drie uur lang.

Hoe was jullie vuurdoop?

Cato: Ik had meteen een atypische uitzending. België speelde tegen Japan op het WK voetbal, en bij elke goal deed collega SportStan een interventi­e. En er waren dus vijf doelpunten ... Maar dat onverwacht­e hoort bij radio maken. Je moet inspelen op het moment en durven afstappen van je vooropgest­elde plan.

Maurane: Radio maken betekent niet louter muziek draaien. Mensen vergeven het je heus wel als je hakkelig klinkt door onverwacht­e gebeurteni­ssen.

Moeten jullie je programma voorbereid­en?

Cato: Toch wel. Je krijgt op voorhand een playlist, en je checkt of er actueel nieuws is over de artiesten. Heeft Ariana Grande een nieuwe plaat? Is Cardi B al bevallen? Soms lijkt het alsof we uit de losse pols iets zeggen, maar daar is op voorhand goed over nagedacht.

Kawtar: We moeten ons ook aan de klok houden. De eindtijd moet altijd kloppen. Je kan niet twintig seconden te vroeg of te laat eindigen. Ook moet er voldoende muziek zijn. Tien minuten praten met een beller is uit den boze.

Beseften jullie bij het bepalen van de studiekeuz­e dat er bij de radio weinig jobs zijn?

Cato: Ja. Ik zat met Kawtar in de klas. De kans dat een van ons twee bij MNM zou belanden, was haast nihil. En zie nu.

Maurane: Ik werkte in maart mee

aan Student Late Night (een project van MNM voor hogeschool­studenten

die radio maken, red.). Ik zat al in die flow om de nieuwe Peter Van de Veire te worden. Maar dan kom je terug op school waar niemand een job heeft, en besef je hoe gelukkig je mag zijn dat je die ervaring kreeg. Dat was een realityche­ck.

Kawtar: Je moet niet alleen hard werken, maar ook opvallen. Op welke manier? Moeilijk te zeggen. Je moet iets uitstralen.

Cato: Ik vind dat MNM daar sterk in is. Wie hier werkt, past zo goed bij MNM. En toch is iedereen verschille­nd. Het zijn allemaal persoonlij­kheden.

Doen jullie zelf de techniek?

Kawtar: Ja. Dat lijkt voor een buitenstaa­nder een berg werk. Op die computersc­hermen staat een resem mapjes met muziek en jingles. En je mag daarmee ook niet zomaar freewheele­n. Het is de kunst om je over die angst heen te zetten. Het vraagt wel veel concentrat­ie. Gewoon mee op de muziek shaken zit er haast niet in.

Al blunders gemaakt?

Cato: Ik wou mijn micro openzetten, maar had mijn ‘derde schuif’ opengezet. Daardoor hoorde je mij niet, en begon er meteen een plaat. Twee dingen liepen door elkaar. Dat was paniek, omdat ik ook niet meteen doorhad wat ik

Kawtar Ehlalouch “Ik was nog nooit op de VRT geweest. De eerste keer die grote toren in het echt zien, gaf een speciaal gevoel.”

Cato Peeters “De eerste keer dat je BV’s door de gang ziet lopen, is dat een momentje van ‘oh my god’. Maar dat went al snel, hoor.”

Maurane Proost “Peter Van de Veire blijft me fascineren. Soms wil ik imiteren hoe hij het doet, maar dat lukt me nog niet.”

fout deed. En eens ik weer te horen was, had ik nog maar enkele seconden voor mijn tekst. Dan moet je improviser­en.

Maurane: Je mag dat niet meenemen in de rest van de uitzending en als een bang vogeltje klinken. ’s Avonds zitten we alleen in de studio, maar in uiterste nood is er altijd de technische dienst om ons te helpen.

Wanneer begonnen jullie te dromen van radio maken?

Kawtar: Na mijn eerste jaar journalist­iek. In de opleiding ging het zowel over televisie, radio, online als print. Maar radio stak er voor mij bovenuit omdat je er zo creatief in kan zijn. En tegelijk is dit een job waarin ook het journalist­ieke aspect opduikt.

Maurane: Na mijn zesde middelbaar wou ik naar het RITS in Brussel. Maar die opleiding vond ik bij nader inzien te nauw. Dan was het

uitsluiten­d radio, en als dat zou wegvallen had ik niks. Daarom studeerde ik uiteindeli­jk journalist­iek, maar kijk, nu zit ik toch bij de radio.

Is radio een opstapje naar televisiew­erk?

Kawtar: Het zou leuk zijn mochten ze mij iets aanbieden. Maar dat is niet mijn doel.

Cato: Ik zou het ook niet meteen afslaan als ze een voorstel doen.

Wie heeft de mooiste radiostem?

Kawtar: Karolien Debecker die tot eind mei Generation M presenteer­de, en bij wie ik toevallig mijn stage deed. Ze klinkt zo spontaan, heeft ook inhoudelij­k iets te vertellen en is zeer begaan met haar programma. Dat motiveert mij om hetzelfde na te streven in mijn job.

Maurane: Het blijft me fascineren hoe Peter Van de Veire met de techniek overweg kan en tegelijk verbaal sterk uit de hoek komt. Soms wil ik dat imiteren, maar dat lukt me nog niet. Ruth Joos heeft een mooie stijl van interviewe­n en praten.

Cato: Qua journalist­en steekt voor mij Eric Goens erbovenuit.

De man die iemand 24 uur interviewt in Die Huis. Zouden jullie zo’n lang interview al aankunnen?

Cato: Wij bellen elk uur kort met een luisteraar en die interactie is leuk. Maar zelfs dan merk je al dat het niet vanzelfspr­ekend is, omdat je tegelijk ook de techniek in de gaten moet houden.

Wat heeft radio meer dan tv?

Cato: Het nù. Inspelen op dingen die live gebeuren en interactie met de luisteraar. Je moet nog creatiever zijn omdat het alleen audio is. Het is ook eerlijker, want op tv kan je eindeloos opnieuw opnemen.

Is werken bij MNM, en bij uitbreidin­g de VRT, voor een pas afgestudee­rde een droomjob?

Kawtar: Omdat ik echt bij MNM wou werken: absoluut. Ik was hier nog nooit geweest. De eerste keer die grote VRT-toren in het echt zien, gaf een speciaal gevoel.

Cato: Door de proefopnam­es werken we hier al enkele maanden. De eerste keer dat je BV’s door de gang ziet lopen, is dat een momentje van oh my god. Maar dat went al snel, hoor.

Maurane: En vervolgens erger je je er al aan dat er weer geen parkeerpla­ats is (lacht).

Letten jullie extra op jullie taal?

Kawtar: MNM is dan wel een jongerenze­nder, maar correct praten blijft ook op deze zender belangrijk. We volgden sowieso al logopedie. Ik spreek nog niet honderd procent zoals ik het zou willen, maar ik heb het liever naturel dan dat het te perfect klinkt. Het moet voor het publiek leuk blijven om naar te luisteren. Als je er te hard op let, klinkt het alsof je aan het aflezen bent.

Zouden jullie dit tot aan jullie pensioen kunnen doen?

Kawtar: Het is redelijk zot dat je meteen na het afstuderen al een job hebt. Het mag nog lang duren, want dit is wat ik wou. Misschien kunnen we ooit doorstrome­n naar andere VRT-radionette­n. Maar het blijft afwachten wat er vanaf september komt.

Maurane: Ik heb mijn andere job

bij Karrewiet (het jongerenma­gazine van Ketnet, red.) nog, maar ik zou het doodjammer vinden als het presentere­n zou wegvallen. Ik heb journalist­iek gestudeerd, maar wel met optie radio.

Krijgen jullie eigenlijk feedback?

Cato: Ja, en niet alleen van onze bazen. Ik kom pas na middernach­t thuis, maar mijn moeder is altijd nog wakker. En dan volgt de commentaar

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DRIK VERTOMMEN ?? Kawtar Ehlalouch (links), Cato Peeters (midden) en Maurane Proost (rechts) in de studio. Ze presentere­n tijdens de zomermaand­en een eigen programma op MNM.
FOTO DRIK VERTOMMEN Kawtar Ehlalouch (links), Cato Peeters (midden) en Maurane Proost (rechts) in de studio. Ze presentere­n tijdens de zomermaand­en een eigen programma op MNM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium