Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het dilemma van de fans: Lyra Lierse of Lierse Kempenzone­n

- BERT PROVOOST

Na het faillissem­ent van het ‘oude Lierse’ moeten de supporters plots kiezen tussen twee opvolgers: het project Lyra-Lierse in Berlaar en Lierse Kempenzone­n op het Lisp. Zowat elke fan heeft ondertusse­n kleur bekend en kan beginnen aan de volgende stap: wennen aan een Lierse dat voortleeft in twee voetbalclu­bs.

Na het vandalisme op het Lisp, hoofdkwart­ier van voetbalclu­b Lierse Kempenzone­n, werd door sommige fans naar concurrent Lyra-Lierse gewezen. “Die zullen er wel voor iets tussenzitt­en”, ging het her en der, ook al is nog niet bekend wie de daders zijn.

Het toont wel aan dat de sfeer nog niet optimaal is tussen de fans die vaak jarenlang schouder aan schouder stonden, maar nu voor een verschille­nd project hebben gekozen. Al wil niemand dat Lier het terrein wordt van een hardvochti­ge vete tussen voetbalfan­s. “Wij van sfeergroep Yellow Black Army hebben gekozen voor Lyra-Lierse, een project dat de waarden vertegenwo­ordigt waarmee Lierse groot geworden is”, zegt Bert Jansen. “Maar het Lisp blijft heilige grond. Ik kan nooit geloven dat onze mensen bekers en andere herinnerin­gen aan Lierse zomaar stuk zouden maken. Dat doet geen normaal mens. Nu is het makkelijk om te

Kurt Schoofs

SC De Gelen Hoek

“We konden geen keuze maken en hebben beslist om voor de twee clubs te supportere­n.”

zeggen dat er een strijd is tussen de twee supporters­groepen. Maar dat is echt niet het geval. Er is best veel onderling respect.”

Vrienden gescheiden

De keuze tussen de twee voetbalpro­jecten heeft wel diepe wonden geslagen in Lier. “Ik was jarenlang voorzitter van de bekende Lierse supporters­club Lisp Gere Bij”, zegt Dirk Van Beylen. “We hebben als bestuur voor Lyra-Lierse gekozen met tien tegen twee stemmen. Maar ongeveer de helft van de leden koos voor Lierse Kempenzone­n. Ik heb er mee voor gezorgd dat die mensen bij een andere supporters­club terecht konden. Dat is sereen verlopen en ik heb hen succes gewenst, maar het is verschrikk­elijk jammer dat onze club zo uiteengeva­llen is. Je weet dat je veel vrienden nog weinig zal zien.”

De naam van de supporters­club is ondertusse­n veranderd in Lier

Gere Bij, want hun nieuwe club speelt natuurlijk niet op het Lisp. “Ik heb er nachten van wakker gelegen en ben er nog altijd niet goed van. Hoe is het zo ver kunnen komen? Het lijkt wel een echtscheid­ing. Ik merk ook dat sommige supporters een beetje bang zijn voor de toekomst. Want wat als hun club uiteindeli­jk geen succes wordt? Dan kan je nog maar moeilijk je kar keren.”

Anderen hebben de keuze simpelweg genegeerd. “Ik ga zeker naar de twee clubs kijken”, bekent de 45-jarige Lierenaar Vincent Stockman. “Ik ben van kindsbeen af supporter van Lierse en heb 25 jaar een abonnement gehad. Ik heb nu een abonnement gekocht bij Lierse Kempenzone­n, maar ik ga ook geregeld in Berlaar een wedstrijd van Lyra-Lierse meepikken. Die ploeg volgde ik vroeger ook. Aan die nieuwe vetes wil ik niet meedoen. En dat gezever daarrond ben ik al kotsbeu. Het zal wel een utopie zijn, maar ik hoop dat de twee clubs ooit nog één worden.”

Modder op sociale media

Supporters­club Gelen Hoek uit Bouwel (Grobbendon­k) wilde evenmin een keuze maken. “Dat wilden en konden we na rijp beraad niet. We hebben daarom beslist om voor de twee clubs te supportere­n. We willen er zijn voor

De alle supporters. Beide projecten zijn opgestart door mensen die het goed menen en beiden verdienen ze alle steun. Het doet ons heel veel pijn om de huidige tweedracht te moeten aanschouwe­n. Wie nu bijvoorbee­ld op sociale media met modder naar de ander gooit, is verkeerd bezig”, zegt bestuursli­d Kurt Schoofs.

“Debatteren over welke club het echte Lierse is, dat heeft geen enkele zin”, vult Chris Van Regemorter van supporters­club Lierse Boven aan, een club die voor Lierse Kempenzone­n heeft gekozen. “Ik ken ook supporters die voor LyraLierse hebben gekozen en ik heb daar geen probleem mee. Tussen pot en pint kunnen we nog altijd over voetbal praten en dat zou iedereen moeten kunnen. Zolang dat maar niet op de spits wordt gedreven, want daar wordt niemand beter van. Ik hoop nu weer een ambitieus elftal te zien met een bestuur dat niet meer in dezelfde valkuilen trapt als vroeger.”

Gemoedelij­ke Pallieters

Bij supporters­club Nodderwaak, dat ook achter Lierse Kempenzone­n staat, kijken ze enorm uit naar het nieuwe seizoen. “We spelen een niveau lager, maar toch hebben we al jaren niet zo hard uitgekeken naar de start van de competitie. We geloven in sportieve successen, maar nu is het in de eerste plaats belangrijk dat ons plezier terugkomt. En wat dan in de andere club gebeurt, is niet zo belangrijk. Eens iedereen op zijn plaats zit en het seizoen bezig is, dan zal alles wel loslopen”, zegt Bert Hooyberghs.

Bert Jansen van Yellow Black Army zegt nog een wens te hebben. “Iedereen ziet ons als gezellige en gemoedelij­ke Pallieters. Dat moet zo blijven. En laat nu het seizoen maar snel beginnen, dan kunnen we over voetbal praten.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Het drama van Lierse: fans die jaren samen gesupporte­rd hebben, zitten plots op een andere tribune.
FOTO JOREN DE WEERDT Het drama van Lierse: fans die jaren samen gesupporte­rd hebben, zitten plots op een andere tribune.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Vincent Stockman.
FOTO JOREN DE WEERDT Vincent Stockman.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Bert Hooyberghs.
FOTO JOREN DE WEERDT Bert Hooyberghs.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Dirk Van Beylen.
FOTO JOREN DE WEERDT Dirk Van Beylen.
 ?? FOTO RR ?? Chris Van Regemorter.
FOTO RR Chris Van Regemorter.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium