Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SWT dreigt een lege doos te worden

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre

Het stelsel van werklooshe­id met bedrijfsto­eslag (SWT), zeg maar de opvolger van het vroegere brugpensio­en, is voorlopig allerminst een gouden zet gebleken. Van alle 55- tot 59-jarigen die vorig jaar in dit systeem zijn terechtgek­omen, had amper twee procent in mei van dit jaar een nieuwe job. Bij de zestigplus­sers is dat maar één procent.

Dat is een bijzonder slecht cijfer. Want het is nu net de bedoeling dat deze oudere werknemers, nadat ze door hun vorige werkgever ontslagen zijn, zo snel mogelijk elders aan de slag gaan. Er is de jongste maanden al heel wat inkt gevloeid over dit stelsel. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) dreigde er vorige maand zelfs mee om SWT’ers te schorsen wanneer ze niet ingaan op een jobaanbied­ing. Een uitspraak die hem op felle kritiek kwam te staan van zijn federale collega Kris Peeters (CD&V).

Mensen die, vaak buiten hun wens om, op latere leeftijd werkzoeken­d worden een tweede keer straffen is inderdaad geen optie. Tenzij we aannemen dat iedereen die in het stelsel van het SWT belandt er bewust voor kiest om zijn of haar dagen tot aan het pensioen thuis op de bank te slijten. Die mensen zullen er ongetwijfe­ld zijn. Maar ze vormen niet de meerderhei­d.

Het SWT-stelsel kan alleen een succes worden als er passend werk is voor die oudere werkzoeken­den. Dat is er meestal wel, maar vaak onder minder aantrekkel­ijke voorwaarde­n dan dat deze mensen gewend zijn.

Uit onderzoek van onder meer Voka blijkt dat SWT’ers vaak wel bereid zijn om iets minder te verdienen dan bij hun vorige werkgever, maar niet veel minder. Dat Philippe Muyters de premies om 55-plussers aan te werven verhoogt is alvast een goede zaak.

Diezelfde werkgevers zullen er ook rekening mee moeten houden dat oudere kandidaatw­erknemers niet op dezelfde manier kunnen of willen werken dan hun jongere collega’s. Hun noden, maar ook hun mogelijkhe­den zijn anders. Alleen als SWT’ers die echt willen werken terechtkom­en bij een werkgever die hen echt en onder aanvaardba­re voorwaarde­n wil aanwerven, zal dit stelsel zijn waarde hebben. Anders blijft het een lege doos.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium