Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daar zijn de wespen al (en ze zijn met veel)

Brandweer in provincie krijgt drie keer meer oproepen dan vorig jaar

-

De brandweer heeft de handen vol met het verdelgen van wespennest­en. Dat is het gevolg van het stralende zonnetje in het voorjaar en van de laatste weken. Zolang het warm is, zullen de wespen blijven. Maar dat hoeft niet negatief te zijn. “Wespen zijn ook nuttige dieren.”

Het is alle hens aan dek voor de brandweerz­ones uit onze provincie, want de wespen zijn in het land. En ze zijn massaler aanwezig dan andere jaren. “In juni van dit jaar kregen we vijfhonder­d aanvragen voor het verdelgen van nesten”, zegt Kristof Geens van de brandweerz­one Antwerpen. “Dat is drie keer meer dan in juni 2017 en 2016. Ook deze maand hebben we het al erg druk gehad. En de meldingen blijven binnenstro­men.”

Voortgepla­nt à volonté

Ook de rest van de provincie kampt met een wespenplaa­g. “De voorbije jaren kregen we in deze periode dagelijks ongeveer vijfentwin­tig oproepen voor een verdelging, nu zijn dat er meer dan zestig”, zegt brandweero­fficier Philippe Claes uit Mechelen. “Meestal is augustus de drukste periode, maar dat is natuurlijk erg afhankelij­k van het weer.”

Dat bevestigt Samuel De Rycke, voorzitter van Aculea, de bijenen wespenwerk­groep van Natuurpunt. “We hebben een erg mooi voorjaar gehad en ook de zomer is prachtig. De wespen hebben daarvan geprofitee­rd en hebben zich succesvol voortgepla­nt. Bo- vendien hebben ze het graag warm en zonnig. Ze krijgen er, net zoals mensen, energie van. Mochten we in augustus en in het najaar nog steeds zonnig weer hebben, dan blijven ze.”

Geen reden tot paniek

De Rycke benadrukt dat de aanwezighe­id van de zwartgele beestjes geen reden tot paniek is. “Soms bevinden de nesten zich dichtbij en dat jaagt mensen schrik aan. Maar er zijn verschille­nde soorten. De meesten zijn helemaal niet agressief en willen gewoon komen drinken van het water in het zwembad. Bovendien zijn ze ook nuttig, want ze vangen andere insecten zoals muggen. Meteen naar de brandweer bellen, is niet altijd de juiste reflex.” Met de Facebookgr­oep Wespen

uit de Benelux, een initiatief van Aculea, probeert de werkgroep de bevolking te informeren. “Vaak is er een gebrek aan kennis als het over wespennest­en gaat. In de groep kunnen mensen foto’s plaatsen, vragen stellen en tips uitwissele­n. Op die manier hopen we een antwoord te kunnen bieden op de vragen.”

Samuel De Rycke

Natuurpunt “Wespen hebben het graag warm. Ze krijgen er, net , zoals mensen, energie van.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? De meeste wespen zijn niet agressief en willen gewoon komen drinken van het water in het zwembad.
FOTO GETTY IMAGES De meeste wespen zijn niet agressief en willen gewoon komen drinken van het water in het zwembad.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium