Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er is nog leven na De Kringwinke­l

- REBECCA VAN REMOORTERE

De Kringwinke­l beleefde in 2017 een recordjaar met een inzameling van 78.500 ton goederen en meer dan zes miljoen klanten. Ook de vijf Vlaamse filialen van De Kilomeet doen het uitstekend. Daar worden spullen per kilo of meter verkocht die geen kans maken in De Kringwinke­l.

Vier jaar geleden riep De Kringwinke­l Antwerpen met De Kilomeet een nieuw concept in het leven. “We willen zo veel mogelijk hergebruik. Daarom gingen we op zoek naar andere manieren om de goederen die niet verkocht geraken in De Kringwinke­l toch een tweede leven te geven”, zegt Louise Vrints, communicat­ieverantwo­ordelijke van De Kringwinke­l. Die andere manier werd De Kilomeet. “Daar liggen spullen die niet goed genoeg zijn voor De Kringwinke­l door een klein defect of een gaatje in het textiel. Of we verkopen zaken die in De Kringwinke­l niet verkocht zijn geraakt.”

Primeur voor Deurne

In vier jaar tijd openden al vijf filialen van De Kilomeet. Het pand in Deurne was het eerste. “Wij hebben een heel groot aanbod aan spullen. De prijzen per meter en kilo zijn zo laag dat we het grootste deel toch nog verkocht krijgen”, zegt Nezar Rezqu, verantwoor­delijke in Deurne. “Ons klantenbes­tand is heel gevarieerd. Er komen mensen naar ons omdat ze het niet breed hebben en de lage prijzen heel aantrekke- lijk zijn. Maar we krijgen ook veel creatievel­ingen over de vloer die onze producten als grondstof gebruiken om weer iets anders te maken. Ook toneelgroe­pen vinden vaak decorspull­en bij ons. En ook voor wie een groot feest organiseer­t, is het interessan­t om servies in bulk aan te kopen”, aldus Nezar.

“Die creatieve kopers willen we stimuleren en inspireren”, voegt Louise toe. “Zo organisere­n we af en toe workshops over hoe je spullen een tweede leven kan geven en we hangen ideeën op die de klanten kunnen inspireren.”

Een kilo kledij kost bij De Kilomeet 2 euro. Voor een kilo speelgoed, boeken of lp’s betalen klanten maar een halve euro. Een meter stoel kost 1 euro. Het meest verkochte product in De Kringwinke­l en De Kilomeet is kledij. Op de tweede plaats komen huisraad en meubels.

Extra Antwerps filiaal

De Kilomeet is zowat de laatste schakel in het proces van De Kringwinke­l. “Toch proberen we van het niet verkochte textiel van De Kilomeet nog vodjes te maken voor garages bijvoorbee­ld, of we proberen het nog op een andere manier te vermarkten. Het grootste deel van de onverkocht­e spullen in De Kilomeet wordt uiteindeli­jk wel weggegooid”, zegt Louise, die niet uitsluit dat er op korte termijn nog een Kilomeet in Antwerpen zal openen.

Nezar Rezqu

De Kilomeet Deurne

“We krijgen mensen over de vloer die het niet breed hebben, maar ook creatievel­ingen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? In De Kilomeet in Deurne worden spullen verkocht die geen koper vonden in De Kringwinke­l.
FOTO VICTORIANO MORENO In De Kilomeet in Deurne worden spullen verkocht die geen koper vonden in De Kringwinke­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium