Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de lucht voel ik me altijd veilig, zelfs als ik beschoten word”

Helikopter­piloten van de federale politie moeten omgaan met meest uiteenlope­nde en onvoorspel­bare situaties

- FOTO'S JEROEN HANSELAER

“Het is een klotejob, maar iemand moet het doen”, steekt Dirk De Bie verrassend van wal als we hem ontmoeten aan het vliegveld van Melsbroek, waar de dienst Luchtsteun van de federale politie haar thuisbasis heeft.

Iets zegt ons dat we die woorden met een korrel zout moeten nemen. Dirks ogen blinken te hard wanneer hij daarna zijn politiehel­ikopter toont en eventjes de lucht ingaat voor een demonstrat­ie. De luchtverpl­aatsing die daarmee gepaard gaat duwt onze fotograaf bijna tegen het tarmac. Daarna ondergaat de schrijver van dit stuk bijna hetzelfde lot, maar dan door de stortvloed aan verhalen die Dirk in petto heeft. De komende drie uur laat hij ons kennismake­n met zijn job, tevens zijn passie.

Want over zijn job aan de knuppel van zijn politiehel­ikopter McDonnell Douglas MD-902 Explorer valt heel wat te vertellen. “Als we stand-by zijn, weten we nooit wat we die dag gaan meemaken. Voorbeelde­n: een voortvluch­tige achternazi­tten, een evenement beveiligen, de omgeving bewaken als president Trump in ons land is, een organentra­nsport verzorgen, een brand blussen op een voor de brandweer onbereikba­re plaats, een vermiste persoon opsporen, enzovoort. Zo kan ik nog een tijdje doorgaan.”

De ogen van de politie

“De hoofdzaak is dat wij vanuit de lucht de ogen van de politie op de grond zijn. In heel wat situaties kan je vanop de grond moeilijk inschatten hoe het er aan toe gaat, zoals bij de Ronde van Vlaanderen of de drukte op een festival als Rock Werchter. Je kan als brandweerc­ommandant een hele dag rondrijden om alle nooduitgan­gen te inspectere­n en de drukte op verschille­nde loca- ties te inspectere­n. Als die even bij ons instapt, dan kan hij hetzelfde zien in vijftien minuten.”

De camera’s die Dirk aan boord heeft, zijn in staat tot ongelofeli­jke dingen. “Daar is de laatste jaren enorm in geïnvestee­rd. Vanop zeven kilometer afstand kunnen wij nog goed zien wat iemand aan het doen is. Je kan ons dan niet zien of horen, we hangen dan letterlijk boven een ander dorp. Maar met onze camera’s kunnen we zo sterk inzoomen dat we zien wat iemand zeven kilometer verder in zijn tuin aan het uitspoken is. Dat is ongelofeli­jk nuttig in sommige situaties. Denk maar aan een voortvluch­tige die je moet opsporen zonder dat we hem alarmeren. De beelden die we maken worden ook vaak gebruikt om mensen later de identifice­ren, bijvoorbee­ld bij voetbalrel­len.”

Infrarood

Ook infraroodc­amera’s worden geregeld ingezet. “Iemand die uit de gevangenis ontsnapt en die zich verstopt op daken of in boomtoppen, die vinden we zo makkelijk terug. Of we sporen drugslabs onder het dak op; de warmte verraadt hen. Of we gebruiken ze om vermiste personen op te sporen.”

“Zo heb ik in 2016 een meisje van 3 jaar gevonden in een veld vol hoge braamstrui­ken. Er kwam onweer aan, toen we doorkregen dat er in Flémalle een meisje verdwenen was. We zijn dan toch maar vertrokken. Na een half uur hadden we haar gevonden. Onze mensen op de grond hadden de grootste moeite om tussen de struiken tot bij haar te geraken, maar wij konden hen leiden vanuit de lucht. Op zo’n moment weet je dat het meisje zonder onze hulp nooit tijdig gevonden was geworden.”

“Als je een leven redt, dan is dat totale euforie. Daar wen je niet aan. Ik ben normaal niet zo emotioneel als ik werk. Maar toen dat meisje ons twee weken later kwam bedanken, hield ik het ook niet helemaal droog.”

“Misschien nog een misverstan­d uit de weg ruimen: wat we níét

Dirk De Bie

Helikopter­piloot

‘‘Als je een leven redt, dan is dat totale euforie. Daar wen je niet aan.’’

Dirk De Bie

Helikopter­piloot

‘‘Ja, mijn bijnaam is James, naar James Bond. Maar dat wil niet zeggen dat we ons hier als James Bond gedragen.’’

Dirk De Bie

Helikopter­piloot

‘‘Met onze camera’s kunnen we zo sterk inzoomen dat we zien wat iemand zeven kilometer verder in zijn tuin aan het uitspoken is.’’

kunnen met een infraroodc­amera is door muren of ramen kijken. Zelfs een heel dik bladerdek hindert ons. Infrarood detecteert warmte, en die zien we niet als iemand zich in een huis verschanst. Tenzij het raam openstaat natuurlijk.”

Dirk heeft in zijn 24 jaar durende carrière al heel wat gezien, maar soms gebeurt toch nog het onvoorstel­bare. “Hét beeld dat ik nooit zal vergeten, is dat van de gasramp van Ghislenghi­en in 2004. Ik was toen stand-by en was een kwartiertj­e na de ontploffin­g ter plaatse. Vanaf het moment dat ik hier in Melsbroek opsteeg, zag ik een enorme rookpluim vanop veertig kilometer afstand.”

“Toen ik dichterbij kwam, werd het nog onwezenlij­ker. Er was op verschille­nde plaatsen vuur, en in een grote cirkel rond de ramp zag ik zwaar verbrande mensen lopen. Sommigen zagen letterlijk zwart, dan weet je dat die de avond niet zullen halen. Hallucinan­t was dat. Een kwartier eerder zat ik nog nietsvermo­edend op onze basis.”

“Mijn taak was toen onder meer om samen met een brandweerc­ommandant een geschikte plaats te zoeken waar andere helikopter­s konden landen om hulp te bieden, waar de triage van de slachtoffe­rs kon gebeuren, enzovoort. Van op de grond kan je dat nooit zo goed inschatten.”

Nooit honderd procent veilig

“Of het soms eenzaam is in de lucht? Nooit. We zitten zelden alleen in de helikopter. En we staan constant in verbinding met de grond. We stralen dan beelden rechtstree­ks door en geven onze inschattin­gen mee, waarop ze dan beneden hun beslissing­en kunnen baseren. We zijn zo druk bezig dat we ons geen moment vervelen.”

Een job op eenzame hoogte bij de politie is wel nooit honderd procent veilig. “Ik ben ooit eens door een zware jongen beschoten met een kalasjniko­v. Maar ook dan ben ik niet in paniek geraakt. We hebben een beschermin­gsplaat onderaan onze helikopter hangen en als je recht boven de schutter vliegt, is het sowieso heel moeilijk voor hem om ons te raken. In de lucht voel ik me eigenlijk altijd heel veilig, ook op zo’n momenten. Achteraf heb ik daar geen minuut meer bij stilgestaa­n. Zulke situaties horen er af en toe bij.”

Maar er zijn ook momenten waarop de pure schoonheid van het beroep de piloot overweldig­t. “In de lucht is alles veel rustiger, dat is genieten. Als we even een rustig moment hebben, dan nemen we soms ook een foto van de zonsopgang, of de stad in de mist. Dan besef je dat het een ongeloofli­jk voorrecht is om in het luchtruim te mogen werken. Alles lijkt zo klein en onbeduiden­d. Soms moet ik bij zware verkeerspr­oblemen ook de files in kaart brengen. Neem het van mij aan: het is leuker om erboven te vliegen dan om er daarna zelf in te staan”, lacht Dirk.

“Of ik nog altijd graag in de helikopter stap? Zeker en vast, elke vlucht blijft leuk, al voelt het voor mij niet veel anders aan dan met de auto starten. Het vliegen zelf is voor ons trouwens eerder bijkomstig. De opdrachten die we moeten uitvoeren vragen de meeste concentrat­ie, het vliegen is maar een middel om die uit te voeren.”

James Bond

Als jonge knaap had Dirk nooit gedacht dat hij als piloot zou eindigen. “De interesse voor vliegen heb ik zeker niet van thuis uit meegekrege­n. Ik ben opgegroeid in het sympathiek­e boerendorp­je Wiekevorst, dan denk je niet aan piloot worden. Maar ik ben uiteindeli­jk bij de rijkswacht gegaan en heb dan testen gedaan om aan mijn opleiding te beginnen als piloot. Toen ik daarin slaagde en na mijn opleiding ook effectief kon beginnen, voelde dat als de Lotto winnen.”

Op zijn pilotenout­fit prijkt naast zijn naam ook zijn bijnaam: James. “Tja, dat komt van James Bond”, geeft hij toe. “Ik hou van snelheid, uitdagende opdrachten, avontuur en spanning. Daarom noemen ze me hier wel eens zo. Al wil dat niet zeggen dat we ons hier als James Bond gedragen. Integendee­l. Alle risico’s die we nemen, zijn berekende risico’s. Hier is geen plaats voor waaghalzer­ij, want dan heb je binnen de twee maanden iets voor.”

Dirks drang naar uitdaginge­n blijkt ook als we vragen naar zijn lievelings­opdrachten. “Ik doe heel graag alles wat te maken heeft met de speciale eenheden. Zo moeten we soms teams afzetten op een dak op exact hetzelfde moment als ze op de benedenver­dieping de deur instampen om een crimineel te arresteren, om te vermijden dat hij over de daken zou vluchten. Dan moet je tot op de seconde exact proberen te werken. Dat is iets heel anders dan een overvaller achternazi­tten in Antwerpen-centrum. Dat lijkt voor ons in verhouding meer op tikkertje spelen.”

Soms zijn mensen wel eens geïrriteer­d als er weer een politiehel­ikopter boven hun buurt hangt. “Maar we doen dat nooit zomaar. We zijn er altijd met een goede reden. Soms zijn dat grote, belangrijk­e zaken die uitgebreid in het nieuws komen. Zoals toen we mee naar Abdeslam op zoek moesten tijdens de terreurdre­iging. Soms gaat het om kleinere dingen, zoals een dief achtervolg­en die de handtas van een oud vrouwtje afgerukt heeft.”

“Wat we ook doen, elke dag als we naar huis rijden hebben we het gevoel dat we een verschil gemaakt hebben. Dat is het mooiste aspect aan de job. Ik heb het deze week nog tegen mijn vrouw gezegd: als ik weer 20 jaar zou zijn en mijn leven opnieuw zou kunnen opbouwen, zou ik exact hetzelfde doen. Dat zegt genoeg.”

De James Bond van de federale politie komt nog even terug op zijn eerste woorden. “Na 24 jaar ben ik hier een van de fossielen onder de piloten. Maar ik ben nog lang niet uitgekeken op wat ik doe, want de job satisfacti­on is enorm. Dat wat ik zei over die klotejob, was dus ironisch. Ik bedoelde dat het voor mij de schoonste job van de wereld is. Maar dat had je al wel door, niet?”

 ??  ?? Dirk De Bie: “In de lucht is alles veel rustiger.”
Dirk De Bie: “In de lucht is alles veel rustiger.”
 ??  ?? Even checken of alles in orde is voor de
Even checken of alles in orde is voor de
 ??  ?? Dirk De Bie boven de mensenzee op Rock Werchter. “Wat we ook doen, elke dag als we naar huis rijden hebben we het gevoel dat we een verschil gemaakt hebben.”
Dirk De Bie boven de mensenzee op Rock Werchter. “Wat we ook doen, elke dag als we naar huis rijden hebben we het gevoel dat we een verschil gemaakt hebben.”
 ??  ?? Mogen vliegen voor de Luchtsteun: voor Dirk voelt het als de Lotto winnen.
Mogen vliegen voor de Luchtsteun: voor Dirk voelt het als de Lotto winnen.
 ??  ?? “Als we stand-by zijn, weten we nooit wat we die dag gaan meemaken.”
“Als we stand-by zijn, weten we nooit wat we die dag gaan meemaken.”
 ??  ?? vlucht.
vlucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium