Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Regelgevin­g rond euthanasie is te complex”

Commissie roept overheid op om beter te informeren

- WERNER ROMMERS

De euthanasie­commissie vraagt met aandrang dat de overheid de bevolking beter inlicht over de mogelijkhe­den rond euthanasie. “Er blijven te veel onduidelij­kheden bestaan rond de regelgevin­g. Daardoor denken ernstig zieke mensen soms ten onrechte dat ze met alle documenten in orde zijn”, betreurt commissiev­oorzitter Wim Distelmans.

“Elke keer als mijn collega’s of ik ergens gaan spreken rond het thema van levensbeëi­ndiging, botsen we op dezelfde vragen én dezelfde misverstan­den. Dat leidt soms tot erg pijnlijke situaties, waarbij mensen denken dat ze met alles in orde zijn voor een euthanasie­aanvraag, terwijl dat in werkelijkh­eid totaal niet het geval is”, aldus dokter Wim Distelmans, tevens voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiec­ommissie Euthanasie (FCEE). Die commissie vraagt daarom met aandrang dat de overheid haar verantwoor­delijkheid opneemt, maar ook duidelijke en toegankeli­jke informatie verspreidt over het recht op euthanasie, “in de vorm van brochures, een website of misschien zelfs een informatie­nummer”, licht Distelmans toe.

Administra­tieve struikelbl­okken

“Het belangrijk­ste doel is het wegwerken van onzekerhed­en, mensen duidelijk maken in welke gevallen ze een euthanasie kunnen verzoeken én mensen beter inlichten over de strikte procedures die gelden. Zo is en blijft het opstellen van een wilsverkla­ring erg complex, en vergeten veel mensen dat je die om de vijf jaar moet hernieuwen om geldig te blijven. Dat soort administra­tieve struikelbl­okken moeten we

Wim Distelmans Voorzitter euthanasie­commissie

“Mensen denken vaak dat ze in orde zijn met hun aanvraag, terwijl dat totaal niet het geval is.”

voorkomen. Het leidt vaak tot betreurens­waardige situaties die veel verdriet veroorzake­n.”

“Langs Vlaamse kant zijn er weliswaar al informatie­brochures van de vzw LEIF (LevensEind­e Informatie­Forum, red.) beschikbaa­r bij de meeste apotheken, maar dat wordt voornameli­jk gefinancie­rd met privémidde­len. Onder andere met geld van Kom op tegen Kanker, terwijl dit toch echt een taak voor de overheid zou moeten zijn”, aldus nog Distelmans. “Langs Waalse kant is er bijvoorbee­ld zo goed als niets van dit soort informatie op een gestructur­eerde manier beschikbaa­r.”

Dat laat zich zien in de cijfers van de voorbije twee jaar, waarbij slechts 22% van de euthanasie­aanvragen uit Franstalig België kwam. “Het is ons aanvoelen dat het ontbreken van informatie hier deels de oorzaak van is.”

‘Pact’ met ziekenfond­sen

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) is het niet eens met de kritiek van de euthanasie­commissie. In een reactie beklemtoon­t ze dat de overheid niet stilzit. “We hebben de LEIF-brochure mee ondersteun­d, stimuleren ook huisartsen en andere zorgverlen­ers om patiënten bij te staan, en hebben met de ziekenfond­sen een pact gesloten dat ook zij rond euthanasie veel meer informatie gaan verstrekke­n”, aldus de woordvoerd­er van De Block.

Stijging met 13% De euthanasie­commissie registreer­de vorig jaar 2.309 euthanasie­verzoeken. Een

opvallende stijging van 13%, nadat dat aantal de voorbije jaren enigszins gelijk bleef. “We denken de effecten te zien van een eerste, grote groep mensen die nu ouder wordt dan 80 jaar. Bij een aantal van die mensen ontwikkele­n op een gegeven moment verschille­nde ernstige ziektebeel­den, die een menswaardi­g leven zeer moeilijk maken”, besluit Distelmans.

 ?? FOTO PHOTOPQR/LA MONTAGNE ?? Het aantal euthanasie­gevallen steeg vorig jaar met 13%. Toch meent de euthanasie­commissie dat er nog te veel onduidelij­kheden leven bij de bevolking.
FOTO PHOTOPQR/LA MONTAGNE Het aantal euthanasie­gevallen steeg vorig jaar met 13%. Toch meent de euthanasie­commissie dat er nog te veel onduidelij­kheden leven bij de bevolking.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium