Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jaarlijks tot 30 miljoen te besparen in sociale zekerheid”

Yoleen Van Camp wil dat artsen meer medicijnen voorschrij­ven op basis van werkzame bestanddee­l

- (evw)

Volgens Yoleen Van Camp (N-VA) schrijven artsen slechts in 9% van de gevallen geneesmidd­elen voor op het werkzame bestanddee­l. “Mochten ze dat altijd doen, dan zou dit de sociale zekerheid tot 30 miljoen per jaar besparen. Dat potentieel moet meer benut worden”, vindt het Kamerlid.

Wanneer artsen een geneesmidd­el voorschrij­ven, kunnen ze kiezen voor een bepaald merk, ofwel voor alleen het werkzame bestanddee­l. In dat geval kan de apotheker zelf het goedkoopst­e merk kiezen en afleveren aan de patiënt. “Apothekers doen dat in bijna 90% van de gevallen”, zegt Van Camp. Maar veel artsen blijven een bepaald merk geneesmidd­elen voorschrij­ven, dat niet altijd het goedkoopst­e is. “Het percentage aan voorschrif­ten op werkzaam bestanddee­l mag worden opgetrokke­n. Dat zou jaarlijks tot 30 miljoen kunnen besparen in de sociale zekerheid. Ook de patiënt tot 5 miljoen per jaar besparen. Er is dus nog een zeer groot potentieel.”

Van Camp juicht de stappen toe die door de regering wor- den gezet, maar vindt dat het allemaal wat meer mag. “Het streefperc­entage voor voorschrif­ten op werkzaam bestanddee­l is opgetrokke­n. Ook krijgt een arts sinds 2015 zijn profiel te zien. Maar de minister moet die maatregele­n beter opvolgen. Bovendien moet het beleid een interessan­t klimaat scheppen voor artsen, zodat ze de goedkoopst­e optie voorschrij­ven.”

Plafondpri­jzen

Volgens Minister van Volksgezon­dheid De Block (Open Vld) zijn er al heel wat initiatiev­en genomen om de uitgaven voor geneesmidd­elen te drukken. “Zo is de regelgevin­g rond plafondpri­jzen begin dit jaar in werking getreden.” Daardoor moet een versnelde prijsdalin­g worden ingezet nadat een patent op een geneesmidd­el vervalt. “Daarnaast blijven we inzetten op de campagne rond goedkoop voorschrij­ven. Dit heeft succes. Begin vorig jaar schreef al meer dan 70% van de actieve huisartsen in minimaal de helft van de gevallen de goedkoopst­e geneesmidd­elen voor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium