Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst uitgewezen, maar nu gezocht

Politie moet ‘most wanted’-misdadiger gaan zoeken in Albanië

- ARNOUT GYSSELS, MARC KLIFMAN

22 jaar moet Safet Rustemi de cel in, maar hij zit van “zijn cocktail te nippen” in thuisland Albanië. Omdat de Dienst Vreemdelin­genzaken de crimineel vorig jaar uitgewezen heeft. Het FAST-team van de federale politie moet hem nu gaan zoeken. “Het is een vloek tegen de rechtsstaa­t dat die man op vrije voeten is”, klinkt het.

Zo hoort het, vindt Theo Francken (N-VA). “Geen signaal van Justitie, illegaal in het land, crimineel. Dus weg”, tweet de staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie. “Zo gaan wij om met criminele illegalen. Snel en efficiënt.”

Zijn administra­tie stuurde Safet Rustemi in juni vorig jaar onder politiebeg­eleiding het land uit. De man was illegaal in het land en had heel wat op zijn kerfstok. Daarom moest hij zich twee keer verantwoor­den voor de rechter. Intussen was hij vrij op borgtocht. Tot een proces kwam het niet: hij moest het vliegtuig op. Alleen prijkt Rustemi sinds vorige week op de most wanted-lijst van het FAST-team van de federale politie, die de man nu moet gaan zoeken in Albanië. “Doordat hij uitgewezen is, kan hij lopen waar hij wil en op zijn gemak een cocktail drinken”, zegt Martin Van Steenbrugg­e, chef van het FAST-team. “Het is een vloek tegen de rechtsstaa­t dat die man op vrije voeten is. Hij moet voor 22 jaar de cel in.”

Mensensmok­kel

Rustemi is een van de meest gevaarlijk­e criminelen in Europa. Zijn familie heeft in Albanië verschille­nde moorden op haar kerfstok. Rustemi probeerde de Brusselse prostituti­e te veroveren met het nodige geweld. Ook voor drugs en mensensmok­kel draaide hij zijn hand niet om.

“We hebben ons werk gedaan”, zegt Geert De Vulder van DVZ. “We hebben maar een beperkte toegang tot de database van Justitie. Als die man vrij rondliep in België, dan was het onze schuld geweest.”

Nochtans kon DVZ wel geweten hebben dat er nog zaken hangende waren, klinkt het bij een bron in het veld. “Dat kunnen ze zien in hun systeem. En als ze twijfelen, was een telefoontj­e genoeg geweest.”

Sp.a-fractielei­der Meryame Kitir noemt de zaak “hallucinan­t”. “Door criminelen uit te wijzen, beweert Francken het land veilig te houden. Dat klopt gewoon niet. Je moet zulke mensen achter slot en grendel steken. In hoeveel gevallen is zoiets nog gebeurd?”

Francken zelf blijft bij zijn standpunt. “Dan had Justitie haar informatie maar moeten doorspelen.”

 ?? FOTO RR ?? Safet Rustemi wachtte zijn proces af toen hij werd uitgewezen.
FOTO RR Safet Rustemi wachtte zijn proces af toen hij werd uitgewezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium